Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Са Цетиња креће реализација пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“

Објављено: 15.09.2017. 18:20 Аутор: МПРР

Министарства културе и пољопривреде и руралног развоја започела су данас реализацију заједничког пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“. Пројекат има за циљ да кроз иновативан приступ и сарадњу са представницима креативног сектора, произвођачима и прерађивачима у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, промовише и брендира вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације.

Пројекат је осмишљен у оквиру Владиног програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, са циљем мапирања и промоције локалних и регионалних идентитета, посебности и вриједности црногорске културе хране.

Споразум о заједничкој реализацији пројекта потписали су данас на Цетињу потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и министар културе проф. мр Јанко Љумовић.

MPRRMPRR

Симовић: Црногорска култура хране почива на богатству различитости, квалитету и традиционалном гостопримству

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић истакао је да култура хране пружа много информација о једном друштву: о историји, традицији, о групном, али и о појединачном идентитету, оцјењујући да црногорској култури хране посебну вриједност даје мултикултуралност.

Специфичности и вриједности укупног идентитета, па тако и културе хране, према ријечима Симовића, најчешће, боље и објективније уочава поглед са стране. „О томе су свједочили и данас свједоче познати и признати путописци, гастрономи и кулинари широм свијета, који Црну Гору називају магичном. Свима су заједничке фасцинације разноликошћу црногорске кухиње “од приморја до планина”, на тако малом простору, као и богатим насљеђем наше културе и хране, због чега Црну Гору стављају на листу “дестинација у које се мора отпутовати”, казао је Симовић.

Он је истакао да у црногорској култури хране значајно мјесто заузима и традиционално црногорско гостопримство. „У Црној Гори се за госте и за путнике намјернике одувијек чувала и износила најбоља храна са којом се располагало, чак и у временима када је мањкавало и за укућане. Такво гостопримство одликовало је Црну Гору вјековима, а краси је и данас, казао је Симовић.

„Због свега тога, разноврсност, квалитет и посебност црногорске кулинарске понуде, повезани традиционалним гостопримством – односно црногорска култура хране, представља значајан сегмент нашег идентитета, а самим тим и значајан сегмент и посебност наше туристичке понуде“, поручио је Симовић.

Гастрономи, како је казао, у нашој храни препознају ехо историје и дарова нетакнуте природе и јасно препознају да централно мјесто заузимају наши локални и сезонски производи.

„Препознају његушки пршут, црмничка вина, наше сиреве: пљеваљски, колашински лиснати, његушки, кучки и бројне друге. Препознају барске и улцињске маслине и маслиново уље, џем од дивље наранџе, суве укљеве и димљеног крапа, подгорички раштан и јапраке, зетски колач, питу и приганице, цетињски мед и медовину, колашински и гусињски кромпир и качамак“, навео је Симовић, додајући да је то само мањи дио нашег јединственог гастрономског насљеђа који може послужити као илустрација обима и значаја овога пројекта: мапирања, обједињавања и промоције црногорске културе хране на свеобухватан и иновативан начин.

MPRRMPRR

Поред доприноса јачању нашег укупног идентитета, директне економске бенефите од реализације овога пројекта имаће бројни пољопривредници и прерађивачи, као и наша туристичка привреда. Пројекат ће додатно оснажити и друге пројекте брендирања и промоције црногорских производа које су реализоване, или је њихова реализација у току.

“У условима глобалне конкуренције и промјена захтјева потрошача, посебан изазов представља достизање и очување конкурентности и одрживости. То је посебно изражено у пољопривредном и прехрамбеном сектору. Министарство пољопривреде, кроз бројне програме и мјере, из године у годину све снажније подржава напоре произвођача у правцу сталног унапређења квалитета и безбједности хране. Сигуран сам да ће у коначном збиру, сви ови заједнички напори усмјерени ка заједничком циљу дати очекиване резултате“, казао је Симовић.

Тим поводом, позвао је све заинтересоване представнике креативног сектора и произвођаче и прерађиваче, да се активно укључе у овај пројекат. „Да дају допринос овом заједничком послу, овом послу у којем наше различитости представљају наш драгоцјен квалитет и нашу предност, у послу од користи за цијело друштво“, поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Љумовић: Платформа за активности између креативних индустрија и локалних агрикултурних иницијатива

Министар културе проф. мр Јанко Љумовић казао је да пројекат представља платформу за повезивање сектора културе и пољопривреде и у сарадњи са професионалном умјетничком и стручном заједницом представља, промовише и брендира вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације, у сврху јачања туристичких и културних потенцијала, као и потенцијала у производњи и очувању традиционалних производа и метода производње хране.”

MPRRMPRR

“Радионице и мапирање црногорске културе хране које започињу данас на Цетињу представљају креативну платформу за активности између креативних индустрија и локалних агрикултурних иницијатива. Оне могу покренути реализацију различитих пројектних активности које на националном и локалном нивоу стварају низ артефаката, активности и догађаја у партнерству са разнородним институцијама јавног и приватног сектора у области туризима, економије, креативних индустрија”, казао је Љумовић.

Он је додао да су радионице мјеста сусрета и успостављања партнерства која кроз дизајн, сторyтеллинг, маркетинг, дистрибуцију, паковање и брендинг производа могу значајно афирмисати сектор пољопривреде који је у Црној Гори мапиран разнолико и садржајно кроз различите врсте традиционалних пољопривредних производа”.

На Цетињу су данас одржане презентације пројеката Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, Агро Дизајн – црногорска култура хране. Одржана је и прва радионица на тему традиционалних производа Пријестонице намијењена графичким дизајнерима, ликовним умјетницима, представницима креативних индустрија и представницима сектора пољопривреде. Након Цетиња радионице ће бити организоване у другим црногорским општинама.

Пројекат подразумијева фазу истраживања и систематизације података, затим продукцију одабраних узорака агро дизајна, продукцију публикације која систематизује црногорску кухињу, преглед манифестација и фестивала посвећених пољопривредним производима, као и реализацију више модела промоције резултата пројекта.


Министарство културе

Министарство пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?