Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања и едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Објављено: 15.09.2017. 18:36 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, Центром за социјални рад, општином Беране, Црвеним крст Беране, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе“, одржало је, у Беранама, обуку ромским и египћанским ученицима/ама ВИИ разреда Основне школе „Радомир Митровић“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/ице су указали/е је и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори. Активношћу је било обухваћено 30 ученика/ица.

Истог дана, након спроведене едукације, у насељу  Риверсајд организована је Кампања намјењена родитељима дјеце, на исте теме. Приликом разговора са родитељима констатована је велика заинтересованост родитеља за образовање њихове дјеце.

Поменута кампања и едукација су дио мјера из Акционог плана за Поглавље 23 и Акционог плана за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020.  

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?