Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja i edukacija o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom

Objavljeno: 15.09.2017. 18:36 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji nacionalnom Kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, Centrom za socijalni rad, opštinom Berane, Crvenim krst Berane, nevladinom organizacijom Centar za romske inicijative“, održalo je, u Beranama, obuku romskim i egipćanskim učenicima/ama VII razreda Osnovne škole „Radomir Mitrović“ o problematici maloljetnih brakova. Sa djecom je razgovarano kako da prepoznaju nasilje u porodici i kako treba postupiti ukoliko se nasilje dogodi, kao i o posljedicama maloljetnih ugovorenih brakova. Pored navedenih tema predavači/ice su ukazali/e je i na izuzetno veliki značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života u Crnoj Gori. Aktivnošću je bilo obuhvaćeno 30 učenika/ica.

Istog dana, nakon sprovedene edukacije, u naselju  Riversajd organizovana je Kampanja namjenjena roditeljima djece, na iste teme. Prilikom razgovora sa roditeljima konstatovana je velika zainteresovanost roditelja za obrazovanje njihove djece.

Pomenuta kampanja i edukacija su dio mjera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020.  

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?