Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке на Министарском састанку Управљачке Платформе за истраживање и иновације за земље Западног Балкана

Објављено: 29.09.2017. 15:02 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke  
На позив Европске комисије - Генералног директората за истраживање и иновације, министарка науке др Сања Дамјановић учествује на Министарском састанку Управљачке платформе за истраживање и иновације за земље Западног Балкана, који се у периоду од 27-29. септембра 2017. године одржава у Београду.

Ministarstvo naukeВажност Управљачке платформе огледа се у пружању квалитетних смјерница земљама Западног Балкана у циљу напредовања у Европском истраживачком простору – ЕРА. Уз то, Платформа дјелује као центар за координацију земаља у вези са питањима о Оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације - Хоризонту 2020, прати напредак регионалних стратегија у области науке и помаже у размјени најбољих пракси између ЕУ и земаља Западног Балкана.

Првог дана учешћа, 27. септембра, црногорска делегација представила је напредак у области истраживања и иновација за период јун 2016. године – јун 2017. године, током којег се посебно осврнула на: активности на припреми стратешких докумената - Стратегије научноистрживачке дјелатности (2018-2021) и Стратегије паметне специјализације (2018-2022); Иницијативу за оснивање међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе; унапређење учешћа у Хоризонту 2020; нови програм интернационализације – удруживање са крупним инфраструктурама (ЦЕРН, ЕМБЛ, ЕМБО, ЕСА, ГСИ-ФАИР); и почетне активности на успостављању централне јединице Научно-технолошког парка у Подгорици.

Такође, министарка науке др Сања Дамјановић имала је посебно излагање истог дана, у оквиру сесије: Развој регионалних центара изврсности и инфраструктуре – унапређење сарадње између науке и привреде, током које је учеснике састанка детаљније упознала са Иницијативом за оснивање међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе и будућим корацима у циљу реализације исте.

Она је током излагања истакла бенефите оснивања Института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који би био велика прекретница за економију и привреду земаља Региона. Управо Иницијатива за оснивање међународног научног института представља јединствену прилику да се уједини научна и истраживачка заједница региона, што би резултирало повећању конкуретности при аплицирању за ЕУ грантове. Министарка Дамјановић детаљније је упознала учеснике састанка са текућим активностима на припреми ‘Цонцепт Студиес’ (техничке спецификације) за двије опције Института: ‘Сyнцхротрон Лигхт Соурце’ која омогућава истраживања из разних области као што су биологија, хемија, фармакологија, екологија, геологија и инжењеринг, са широком примјеном у разним гранама индустрије; и Хадронска канцер терапија и истраживања у биомедици

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министри региона су констатовали да би слабости научних и иновационих система у земљама региона, које је претходно представила експерт Лиса Цоwеy у оквиру излагања о прелиминарним резултатима студије ''Истраживачки капацитети на Западном Балкану'', могле бити отклоњене реализацијом оваквог регионалног пројекта. Дамјановић је предочила и будуће кораке, неопходне како би се Иницијатива трансформисала у регионални пројекат. Свечано потписивање Декларације о намјери којом се изражава сагласност земаља са Иницијативом за оснивање међународног института на Министарској конференцији у ЦЕРН-у крајем октобра ове године представља први корак у том правцу.

Најважније теме Министарског састанка 28-29. септембра, који се одржава у блиској сарадњи са Платформом за образовање и обуку Западног Балкана, везане су за јачање истраживачког и иновационог капацитета у земљама Западног Балкана и како повећати учешћа региона у Хоризонту 2020. Кристина Русо, директорица у Генералном директорату за истраживање и иновације Европске комисије информисала је учеснике да је ЕК опредијелила око 30 милијарди еура за позиве у Х2020, чије се објављивање очекује крајем октобра ове године.

Министарка Дамјановић је излагала у оквиру панела: Истраживачки капацитети на Западном Балкану. Представила је предузете активности у циљу повећања учешћа наше земље у Хоризонту 2020, прије свега реорганизацију система националних контакт особа (НЦП) и представника у програмским одоборима у Х2020, с фокусом на активно и правовремено дјеловање НЦП-а, неопходност стварања добрих мрежа и партнерства у Х2020. Она је посебно препознала важност доношења Радног програма за наредни трогодишњи период за област Ширење изврсности и учешћа у Х2020 и подршку Европске комисије земљама региона у том контексту.

Учесници састанка имали су прилику да се упознају са Х2020 пројектом АНТАРЕС новосадског института "БиоСенс" намијењеног стварању европских центара изврсности у научним истраживањима.

Министарка Дамјановић је искористила прилику да се захвали Европској комисији за могућност коришћења инструмента за развој политика (Полицy Суппорт Фацилитy).

   
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?