Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици почео Форум пољопривредне политике земаља Југоисточне Европе

Објављено: 11.10.2017. 17:44 Аутор: МПРР

У Подгорици је данас почео дводневни Форум пољопривредне политике земаља југоисточне Европе(АПФ 2017), који се од 2001. године организује као платформа за дискусију и препоруке о пољопривредној политици и руралном развоју.

 

На форуму који се одржава у организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе и Сталне Радне Групе за регионални рурални развој у југоисточној Европи (СWГ) учествује око 120 представника релевенатних регионалних, интернационалних и домаћих институција и организација, као и представника ЕУ.

MPRRMPRR 

Отварајући скуп, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић казао је да форум представља добру прилику за размјену мишљења, анализу постојеће политике, дефинисање нових праваца заједничких акција, али и отворен разговор о трговинским баријерама и прилика да се утврде смјернице које ће свим земљама послужити за унапређење пољопривреде.

 

Наводећи да пољопривреда у Црној Гори представља значајан сектор у црногорској економији, који се развија и унапређује из године у годину, потпредсједник Симовић је казао да је посебан изазов унапређивање конкурентности, као неопходан услов опстанка на тржишту у условима глобализације и растућег притиска конкуренције. Он је додао да је приоритет Црне Горе истовремено и заштита здравља људи и права потрошача, у чему је нарочито битна стална комуникација и адекватна реакција, не само на националном, већ, управо, на регионалном и ширем нивоу.

„На путу Црне Горе у ЕУ и припреми како институција тако и пољопривредних произвођача, успјели смо да кроз низ пројеката унаприједимо пољопривредну производњу и подигнемо ниво безбједности хране у Црној Гори. Свјесни бројних и захтјевних обавеза које нас очекују уласком у ЕУ, велику пажњу и енергију усмјеравамо управо ка обезбјеђењу додатних финансијских средстава и циљу што боље припреме за те обавезе, како на плану јачања институција, тако и на плану припреме самих произвођача. Око 250 милиона еура биће усмјерено у пољопривреду у наредном четворогодишњем периоду кроз више пројеката“, саопштио је Симовић, наводећи да је ријеч о средствима из националног буџета, подршци Инвестиционо развојног фонда, као и значајним пројектима који се реализују или ће бити реализовани са ЕУ, Свјетском банком, ИФАД-ом, и другим међународним партнерима.

Истичући да Црна Гора континуирано прилагођава своју аграрну политику са Заједничком европском пољопривредном политиком, усаглашавајући законодавство и досљедно реализујући Акциони план за спровођење Стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020, Симовић је саопштио да се очекује скори почетак ИПАРД програма, односно објављивање првог јавног позива за подршку пољопривредним произвођачима.

„Због тога нам је посебно драго што су ту колеге из Директората за пољопривреду Европске комисије и још једном наглашавамо да смо спремни да почнемо са ИПАРД-ом и да је то очекивање и потреба наших пољопривредних произвођача. У односу на то њихово очекивање и на ту потребу, у Министарству смо вриједно и одговорно радили на испуњавању свих препорука и мислим да данас можемо да кажемо да са правом очекујемо добре вијести из Брисела“, казао је Симовић. 

Он је подсјетио да је квалитетно спровођење Заједничке пољопривредне политике захтијевало да Црна Гора ојача постојећа и оснује нова тијела и структуре, и навео да на том пољу има још посла. Симовић је казао да је Директорат за плаћање – будућа Агенција за плаћање, која ће бити спона између црногорских пољопривредника, националних и ЕУ институција, кадровски знатно ојачана, спремна за будуће изазове, уз разумијевање потребе даљег јачања административних капацитета.

MPRRMPRR

„Значи, идемо корак по корак, гдје сви заједно напредујемо, како администрација, тако и наши пољопривредници. Мислим да сви заједно можемо констатовати да је Црна Гора остварила конкретне резултате на плану изградње институција у оквиру Министарства пољопривреде и руралног развоја, које ће омогућити да се средства Европске Уније користе у складу са прописаним стандардима“, оцијенио је Симовић.  

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде оцијенио је да је овогодишњи међународни форум добра прилика да се констатује да се, упркос бројним потписаним споразумима о слободној трговини и учесталој реторици о потреби елиминисања бројних нецаринских баријера, у пракси ствари одвијају на другачији начин. Симовић је оцијенио да је обавеза свих да унапређују конкурентност произвођача и на домаћим и на иностраним тржиштима, што ће допринијети здравој конкуренцији, у корист произвођача и потрошача.

Према ријечима Симовића, приликом креирања политика и мјера подршке за пољопривредне произвођаче морају се узети у обзир чињенице и аспекти везани за све израженији утицај климатских промјена, одрживо и рационално коришћење природних ресурса, бољу валоризацију пољопривредног земљишта, као и потребу заједничке акције свих субјеката у правцу ефикаснијих политика развоја руралних подручја.

Учеснике Форума поздравио је и секретар Сталне радне групе за рурални развој (СWГ) Бобан Илић који је истакао важност политике руралног развоја у свијетлу даље интеграције земаља западног Балкана у ЕУ. Он је истакао да је на политичким агендама земаља улазак у ЕУ приоритет, али да са друге стране на Балкану, али и глобално, постоји све више изазова, а потребно је дефинисати јасне и ефикасне смјернице које би допринијеле суштинској реализацији реформи пољопривредног сектора, како би били спремнији за чланство. Илић је додао да за промоцију слободне трговине између земаља Балкана потребно имати искренији приступ и поштовати међународне споразуме које су земље потписале, и побољшати међусобну сарадњу. Овај форум, који се одржава већ 17 година, даје, како је казао, допринос побољшању регионалне сарадње.

У уводном дјелу Форума одржане су и двије презентације. Професор Тио Раух са Слободног универзитета Берлина говорио је на тему повезаности руралног развоја и миграција, док је о управљању шумама, водом и земљиштем у оквиру еколошке и политике руралног развоја говорио представник Института за природну конзервацију у Албанији, Генти Кромила.

Обрацање потпредједника Владе и министра пољопривреде М.Симовица на Форуму пољопривредних политика 


 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?