Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић отворио Лабораторију за квалитет и безбједност хране на УДГ

Објављено: 12.10.2017. 18:55 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је заједно са ректором Универзитета Доња Горица проф. др Веселином Вукотићем званично отворио Лабораторију за квалитет и безбједност хране на Факултету за прехрамбену технологију, безбједност хране и екологију.

Лабораторија је опремљена уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја кроз МИДАС пројекат, као и кроз друге међународне пројекте у којима је учествовала ова образовна установа. Биће коришћена за базична и примјењена истраживања за потребе студената и научно истраживачког рада овог факултета, отворена за студенте са других факултета, као и за лабораторијске анализе за потребе пољопривредних произвођача и уопште бизниса у Црној Гори.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић, у поздравном говору тим поводом, казао је да се данас на УДГ обиљежава још један заједнички корак у правцу јачања техничких капацитета за едукацију студената и истраживачки рад, корак у правцу јачања конкурентности наше пољопривреде и корак у правцу јачања заштите здравља и јачања заштите интереса потрошача.

MPRRMPRR

Он је посебно истакао задовољство што је у прилици да буде са академском заједницом, заједно са студентима и са пољопривредним произвођачима и прерађивачима. “Увијек сам посебно цијенио и доживљавао тренутке проведене са креативним и вриједним људима. Овај укупни амбијент и лабораторија која ће данас почети са радом, подсјећају ме на дане које сам и сам проводио у истраживањима, са истом жељом за новим знањима какву препознајем данас у очима ових младих људи”, казао је Симовић.

Симовић је оцијенио да активна и партнерска сарадња са академском заједницом представља најбољу гаранцију напретка цијелог друштва, због чега ће Влада и Министарство наставити да унапређују и јачају ту сарадњу, кроз овакве и сличне конкретне пројекте у свим академским институцијама у Црној Гори.

Оваква сарадња је, како је навео, посебно је значајна у условима све динамичнијег развоја и примјене нових технологија у свим областима, коју носи са собом четврта техничко технолошка револуција, коју карактерише спајање технологија и замагљивање линија између физичких, дигиталних и биолошких сфера.

MPRRMPRR

“Ово су теме од највећег значаја управо за младе људе. Ви сте ти који ћете бити носиоци нових знања и примјене нових технологија, као услова за остваривање конкурентности у свим областима. Обавеза свих нас је да обезбиједимо оптимално могући брзи трансфер тих знања према произвођачима, који у томе требају да препознају свој интерес и да буду отворени и спремни за њихову примјену”, казао је Симовић.

Према његовим ријечима, управо пољопривредна производња данас, као никада до сада, захтијева примјену нових знања и нових технологија, као темељних услова за достизање конкурентности, што је тренд који ће се још интензивније наставити, а посебно имајући у виду бројне изазове које је потребно превазићи у достизању конкурентности, поготово на тржишту хране.

“Све ово само додатно потврђује значај нових знања и нових технологија у савременој пољопривреди. Све ово додатно и тражи савремене лабораторије са најмодернијом опремом, са обученим особљем и тражи лабораторије које су акредитоване по најзахтјевнијим стандардима. Производи провјерени у таквим лабораторијама имају своју додатну вриједност, имају своју гаранцију квалитета и безбједности и имају могућност пласмана на регионална и шира тржишта”, казао је Симовић.

Симовић је на партнерство позвао све који су укључени у ове процесе. “Нека свако уради свој дио посла: и професори и студенти и лаборанти и пољопривредни произвођачи и прерађивачи и надлежне државне институције које треба да обезбиједе потребне претпоставке и законодавне и финансијске.Сигуран сам да ћете сви ви вашим посвећеним односом проналазити одговоре на све ове и будуће изазове, а у томе ћете имати подршку Владе и Министарства”, поручио је потпредсједник Владе И министар пољопривреде И руралног развоја Милутин Симовић.

Ректор Универзитета Доња Горица проф. др Веселин Вукотић изразио је задовољство што су на отварању лабораторије били и менаџери, власници, представници црногорског бизниса. "Управо у тој вези академске заједнице са једне стране и предузетничког бизниса са друге стране, лежи и велика енергија обостраног развоја. Једни без других, посебно у дужем року и у контексту глобалне конкуренције брзо можемо доживјети судбину заостајања у развоју", оцијенио је Вукотић.

Професор Вукотић је подсјетио да се на УДГ развија један нов модел студија. „Модел прије свега подобан за буђење и мотивисање једне нове генерације, генерације која је различита од претходних јер је стасала и стасава уз модерну технологију и која тражи нешто различито од оног класичног. Од првог часа ми их припремамо за полагање испита код њиховог најстрожијег професора Живот“, казао је Вукотић.

Он је додао и да на УДГ, истоврмено, припремају младе људе и за глобално тржиште, због чега та образовна установа, између осталог, улаже у међнародну сарадњу, а као резултат има сарадњу са око 100 универзитета и међународних организација. „Свјесни смо да ако нијесмо глобално умрежени – тешко се може издржати све јача конкуренција у области образовања“, поручио је Вукотић.

Он је посебно нагласио важност сарадње УДГ са бизнисом, кроз разне моделе и програме те сарадње, а у циљу увођења праксе и животних питања у наставу.

MPRRMPRR

Наводећи да у самој настави на УДГ постоји више различитих лабораторија, Вукотић је казао да се данас отвара једну од најсавременијих у региону - Лабораторија за квалитет и безбједност хране, коју, како је казао, није било лако изградити, опремити и кадровски оспособити. „О значају те лабораторије не желим да говорим. Захваљујући добијању гранта за институционално унапређење кроз Хериц пројекте које смо радили, као и великој помоћи Министарства пољопривреде, али и упорности неолико наших професора, данас отварамо ову Лабораторију“, казао је професор Вукотић, који се уједно захвалио и Центру за екотоксиколошка испитивања и Институту за јавно здравље који су омогућили студентима УДГ да до сада код њих обављају праксу.

Присутне на свечаности поводом отварања лабораторије поздравила је и деканица Факултета за прехрамбену технологију, безбједност хране и екологију проф. др Весна Мараш. Говорећи о мисији и наставном програму факултета, Мараш је, између осталог, казала да је отварање лабораторије још  један од показатеља да тај факултет има довољно знања и мотива за нове наставно-научне активности  које ће бити у функцији изградње модерне високошколске институције. “Али и едуковања референтних стручњака који ће стечено знање директно уграђивати у напредак науке, привреде и економије, те снажније отворити нове перспективе црногорског друштва, уводећи га у развијени и модерни свијет”, казала је Мараш.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?