Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања и едукација о заштити од насиља у породици и малолкјетничких присилних бракова међу ромској популацији

Објављено: 16.10.2017. 19:22 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, локалном самоуправом Никшић, Управом полиције Никшић,  Центром за социјални рад, општином Никшић, Црвеним крстом Никшић, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе, одржало је, у Никшићу, обуку ромским и египћанским ученицима/ама ВИИ, ВИИИ и ИX разреда Основне школе „Милева Лајовић - Лалатовић“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема, предавачи/це су указали/е и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота и у Црној Гори. Активношћу је било обухваћено 30 ученика/ица.

Истог дана, након спроведене едукације, у насељима  Будо Томовић, Грачаница и насељу под Требјесом организована је Кампања намјењена родитељима дјеце, на исте теме. Приликом разговора са родитељима констатована је велика заинтересованост родитеља за образовање њихове дјеце. У разговору са мјештанима уочено је да велики број ромске и египћанске популације не посједује лична документа, те је затражена и конкретна помоћ од службеника министарства.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?