Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja i edukacija o zaštiti od nasilja u porodici i malolkjetničkih prisilnih brakova među romskoj populaciji

Objavljeno: 16.10.2017. 19:22 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji nacionalnom Kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, lokalnom samoupravom Nikšić, Upravom policije Nikšić,  Centrom za socijalni rad, opštinom Nikšić, Crvenim krstom Nikšić, nevladinom organizacijom Centar za romske inicijative, održalo je, u Nikšiću, obuku romskim i egipćanskim učenicima/ama VII, VIII i IX razreda Osnovne škole „Mileva Lajović - Lalatović“ o problematici maloljetnih brakova. Sa djecom je razgovarano kako da prepoznaju nasilje u porodici i kako treba postupiti ukoliko se nasilje dogodi, kao i o posljedicama maloljetnih ugovorenih brakova. Pored navedenih tema, predavači/ce su ukazali/e i na izuzetno veliki značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života i u Crnoj Gori. Aktivnošću je bilo obuhvaćeno 30 učenika/ica.

Istog dana, nakon sprovedene edukacije, u naseljima  Budo Tomović, Gračanica i naselju pod Trebjesom organizovana je Kampanja namjenjena roditeljima djece, na iste teme. Prilikom razgovora sa roditeljima konstatovana je velika zainteresovanost roditelja za obrazovanje njihove djece. U razgovoru sa mještanima uočeno je da veliki broj romske i egipćanske populacije ne posjeduje lična dokumenta, te je zatražena i konkretna pomoć od službenika ministarstva.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?