Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић и амбасадор ЕУ Аиво Орав саопштили да је Влада Црне Горе створила предуслове за коришћење ИПАРД средстава

Објављено: 10.11.2017. 18:55 Аутор: МПРР

MPRR„Црна Гора је успјешно завршила процес акредитације за ИПАРД програм и добила овлашћење за управљање са 39 милиона еура средстава ЕУ. Са додатних 12,1 милион из националног буџета и 35,7 милиона учешћа корисника, кроз ИПАРД програм ће се укупно инвестирати 87 милиона еура”, саопштио је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

Симовић је добру вијест за црногорске пољопривреднике саопштио заједно са шефом Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадором Аивом Оравом, на конференцији за новинаре уприличеној, управо, на једном пољопривредном газдинству. Конференција је одржана на имању Веселина Јововића у мјесту Јеленак у Даниловграду, у присуству представника више удружења пољопривредних произвођача, као и министарстава која представљају оперативну структуру за спровођење ИПАРД програма.

Данас обиљежавамо још један развојни искорак у сектору пољопривреде. Заједно, представници институција, наших европских партнера и произвођача. У саставу у којем смо припремали и у саставу у којем ћемо, сигуран сам, успјешно реализовати овај значајни пројекат”, оцијенио је Симовић.

Он је посебно изразио задовољство што је, са европским партнерима са којима су у претходном периоду направљени бројни искораци, овим поводом код вриједних домаћина. “Као и до сада, и данас смо код вриједних домаћина. Веселин Јововић и његови синови Горан и Дејан, спадају у највеће произвођаче поврћа у Црној Гори. На 15.000м2 пластеника и 15ха засада на отвореном, производе преко милион килограма поврћа. Кроз бројне развојне пројекте и програме подршке подржани су за набавку механизације, изградњу пластеника и хладњаче и кроз програме директних плаћања”, казао је Симовић.

Симовић је нагласио да је укупни процес од израде ИПАРД програма до акредитације био свеобухватан и веома захтјеван, али да су напорима бројних институција и појединаца испуњени сви предуслови.

Он је навео да су веома захтјевни били процеси припреме и израде Програма и његово усаглашавање са ЕК, као и наредна фаза која је трајала до прије неколико дана - успостављање и акредитација структуре за спровођење Програма и добијања овлашћења од стране ЕК за управљање европским средствима. Стога је честитао свим учесницима у тим процесима - бројним стручним сарадницима, пољопривредним произвођачима и њиховим удружењима, као и институцијама. „Честитке свим учесницима у овом процесу, честитке свим институцијама и велико хвала за подршку коју смо имали од надлежних директората Европске комисије и делегације ЕУ у Подгорици. Поносни на урађено, али и свјесни одговорности и захтјевности наредних изазова“, поручио је Симовић.

Потпредсједник Владе је поручио да реализација ИПАРД програма захтијева пуну посвећеност и пуну одговорност свих надлежних институција у свим фазама, јер су процедуре стриктно прописане и једнако тако се морају и поштовати. „И због тога и овом приликом упућујем позив свим учесницима у процесу, и административним структурама и корисницима, да буду предузимљиви, одговорни, ажурни и тачни“, казао је Симовић додајући да важна улога важна улога у видљивости и транспарентности овога захтјевног процеса припада медијима.

Средства из ИПАРД програма, како је казао, намијењена су “јачању капацитета пољопривредног сектора, јачању његове конкурентности, усклађивању са правилима, стандардима и праксама ЕУ, креирању нових радних мјеста, побољшању услова живота у руралним срединама”.

Шанса коју пољопривредници, посебно млади, морају искористити

“И овом приликом желим да напоменем да је Влада из националног буџета и међународних програма, већ обезбиједила да се у наредном четворогодишњем периоду, у пољопривредни сектор уложи око 250 милиона еура, од чега преко 150 милиона еура бесповратне подршке” казао је Симовић, додајући да је ријеч о “шанси коју пољопривредници морају искористити”.

Он је посебно позвао младе људе да се активно укључе и искористе ту шансу, наводећи да су за младе предвиђени посебни програми подршке.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде, на крају свог обраћања захвалио се још једном колегиницама и колегама у Министарству пољопривреде, Министарству финансија и Министарству европских послова, који су, како је рекао, одговорним и посвећеним радом и резултатима омогућили испуњавање свих потребних услова за реализацију овога значајног програма.

“Посебно, желим да се захвалим на партнерској сарадњи надлежним директоратима у Европској комисији током цијелог овога процеса. Сигуран сам да ће средства предвиђена овим програмом допринијети достизању високих стандарда, и конкурентности и безбједности хране, којима тежи наш пољопривредни сектор”, рекао је Симовић.

Орав: Прилика да фармери ојачају и припреме се за ЕУ, али и за нова радна мјеста

MPRRMPRR

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Аиво Орав, такође, је изразио задовољство што је овом приликом, заједно са Министром Симовићем, посјетио газдинство Јововића и што на терену може да свједочи опипљивим резултатима ЕУ подршке локалним предузећима и грађанима Црне Горе.

Кроз ИПАРД програм ЕУ ће Црној Гори додијелити скоро 40 милиона еура. Тиме потврђујемо да је Министарство пољопривреде одрадило добар посао на успостављању неопходних процедура и функционалног система за управљање ИПАРД – ом у Црној Гори”, оцијенио је шеф Делегације ЕУ.

Коришћење ИПАРД средстава, како је оцијенио амбасадор Орав, пружиће могућност фармерима да унаприједе своје капацитете, повећају продуктивност и ојачају конкуретност. “ИПАРД програм, такође, даје прилику фармерима да се припреме за коришћење структурних фондова за пољопривреду, који ће им бити доступни након приступања Црне Горе Европској унији”, казао је Орав.

За шефа Делегације ЕУ у Црној Гори, такође, је значајно што се од спровођења ИПАРД програма, као бенефит, очекује отварање нових радних мјеста, не само у пољопривреди, него и у другим секторима, као што су изградња и трговина.

MPRRMPRR

Црна Гора, као земља кандидат за чланство, постепено усваја ЕУ стандарде, кроз процес преговора и уз подршку Инструмента за предприступну помоћ (ИПА). Искрено се надам да ће и ова подршка ЕУ, кроз ИПАРД, донијети још више пословног успјеха пољопривредном домаћинству Јововић, али и бројним другим пољопривредним произвођачима и прерађивачима у Црној Гори, те да ћемо бити у прилици ускоро да заједно промовишемо доста нових ИПАРД пројеката”, поручио је амбасадор Орав.

Мјере подршке пољопривредним газдинствима и прерађивачком сектору

Представљајући ИПАРД програм, министар Симовић је казао да ће се у овој фази реализовати кроз двије мјере:

  1. Инвестиције у пољопривредна газдинства
  2. Инвестиције у прерађивачке капацитете

Пољопривредна газдинства ће се подржати за инвестиције у износу од 10.000€ до 500.000€ у секторима сточарства, мљекарства, биљне производње, пчеларства и аквакултуре.

„Овом мјером подржаће се: изградња, проширење или реконструкција објеката; набавка намјенске опреме и механизације; инвестиције у системе за наводњавање; набавка садног материјала за вишегодишње засаде; инвестиције у побољшање земљишта. Подршка ће износити до 60% од укупне инвестиције, што ће се дефинисати Јавним позивом“, казао је Симовић. Он је додао да ће за улагања реализована од стране младих фармера (до 40 година старости) подршка износити до 65% инвестиције, за улагања у пољопривредна газдинства у планинским подручјима предвиђена је подршка до 70% инвестиције, адодатних 10% може се додијелити улагањима у циљу заштите животне средине, и то само за тај дио инвестиције.

MPRRMPRR

Мјером подршке прерађивачким капацитетима подржаће се инвестиције у износу од 40.000€ до 1.500.000€ у секторима мљекарства, месне индустрије, винарства, маслинарства, прераде воћа и поврћа, рибарства и аквакултуре.

Подржаваће се изградња, проширење или реконструкција објеката у сврху прераде, као и куповина нове опреме и механизације. Бесповратна подршка може износити до 50% инвестиције. За инвестиције које се односе на заштиту животне средине, подршка може бити повећана до 60%.

Обрацање ППВ Милутина Симовица, пресс поводом ИПАРД а

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?