Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде у Старом Бару отворио 16. Маслинијаду

Објављено: 25.11.2017. 19:28 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Симболичном акцијом садње садница маслине данас је у Старом Бару обиљежен почетак овогодишње 16. Маслинијаде.

Као симбол добре сарадње и будућих заједничких пројеката за развој маслинарства, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, предсједник Општине Бар Зоран Срзентић и предсједник организационог одбора „Маслинијаде“ Суљо Мустафић, посадили су саднице маслине у дворишту Опште Болнице у Старом Бару, у близини старог – стољетног засада.   

MPRRMPRR 

Задовољство је данас бити у Бару на 16. Маслинијади, манифестацији која слави дарове природе, слави рад и труд вриједних маслинара. Маслинијада је увијек, као и маслина била симбол и носила поруке: живота, окупљања, заједништва, традиције, здравља, мудрости и трајања. Заједно смо 2002. године покренули ову манифестацију и организаторима честитам на истрајности и искорацима у шеснаестогодишњем трајању. Заједно: маслинари, њихова удружења, Општина Бар, Влада Црне Горе и ресорно министарство и бројни пријатељи и подржаваоци Маслинијаде“, казао је тим поводом потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

MPRRMPRR

Отварајући манифестацију, Симовић је истакао да је данашња садња маслина симбол те успјешне сарадње и порука да ће и даље заједно развијати маслинарство. 

Симовић је изразио посебно задовољство због тога што су истрајност и стрпљење маслинара, након три неродне године, награђени добрим родом и врхунским квалитетом, и што уљаре раде пуним погоном и дају врхунски квалитет уља.  

Поред вриједног и посвећеног рада, захваљујући племенитој маслини и маслинари стичу истрајност и стрпљење, чекајући годинама први род, а деценијама почетак најбољег рода. Не каже се случајно да су најбоље смокве очеве, а маслине прађедовске. Због тога је и посебан осјећај посадити маслину, јер ће у њеним благодетима уживати генерације. Ми имамо и обавезу више и морамо се још снажније окренути и посветити се и прађедовским стаблима маслина и ревитализовати их“, поручио је Симовић.

Он је казао да је заједнички задатак, и произвођача и институција, даље увођење стандарда у производњи, преради и пласману и стално унапређење квалитета, јер је то услов успјеха на тржишту.

MPRRMPRR

Морамо и даље, и произвођачи и институције, бити посвећени, истрајни и стрпљиви као и када смо: правили претпоставке и искораке да се маслине правовремено беру; благовремено прерађују; уље правилно складишти и пакује у адекватну амбалажу; унапређивали рад удружења; доносили нову законску регулативу; формирали и опремали нове лабораторије; јачали кадровске капацитете; ревитализовали старе маслињаке и подизали нове“, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе је овом приликом саопштио и да су у току активности у циљу градње Куће маслина. „За који дан ћемо изабрати пројектанта за израду главног пројекта Куће маслина, која ће се током идуће године градити овдје у Старом Бару. Средства ће бити обезбијеђена у капиталном буџету“.

MPRRMPRR

У достизању стандарда, унапређењу конкурентности и безбједности хране Влада ће, како је истао Симовић, пружити значајну стручну и финансијску подршку и маслинарима и свим осталим пољопривредним произвођачима. Подсјетио је да је за ту намјену, из националног буџета и међународних програма, Влада већ обезбиједила да се у наредном четворогодишњем периоду у пољопривреду усмјери око 250 милиона еура, од чега преко 150 милиона бесповратне подршке. „То је велика шанса за произвођаче, за све вриједне домаћине и предузетнике, а посебно шанса за младе. И овом приликом све их позивам да ту шансу и искористе“, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић.

Симовић је након званичног отварања обишао штандове и разговарао са излагачачима на 16. Маслинијади, која је и ове године, као најмасовнија пољопривредна манифестација у Црној Гори, окупила знатан број произвођача маслина и маслиновог уља, али произвођача других аутохтоних производа и гастрономских специјалитета, са подручја Бара и осталих приморских општина.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?