Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора свечано приступила и Европској лабораторији за молекуларну биологију

Објављено: 29.11.2017. 02:23 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Црна Гора је свечано приступила данас и Европској лабораторији за молекуларну биологију (ЕМБЛ). Делегација Црне Горе, коју предводи министарка науке др Сања Дамјановић, учествује на годишњем састанку Савјета ЕМБЛ и ЕМБЦ у Хамбургу. Апликацију Црне Горе за пуноправно чланство у ЕМБЛ су представили министарка Дамјановић и доц. др Данило Мрдак са Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Током конференције министарка је имала званичне сусрете са делегацијом у саставу: Геррит ван Меер, предсједник ЕМБЦ, Мариа Лептин, директорица ЕМБО-а, Иаин Маттај, генерални директор ЕМБЛ-а, Патрицк Црамер, предсједник Савјета ЕМБЛ, Маттхиас Хентзе, директор ЕМБЛ-а, Цхристиан Сцхерф, административни директор ЕМБЛ, Маттхиас Wилманнс, директор ЕМБЛ Одјељења у Хамбургу и Силке Сцхумацхер, директорица Одсјека за међународну сарадњу ЕМБЛ. На састанцима је дискутовано о моделима сарадње са црногорским истраживачима и научницима у циљу омогућивања приступа великим инфраструктурама и савременим технологијама које нуде ЕМБЛ и ЕМБО. 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Црногорска делегација је имала прилику да посјети њемачки истраживачки центар ДЕСY (Деутсцхес Електронен-Сyнцхротрон) и трећу генерацију синхротронског акцелератора - ПЕТРА ИИИ, који се налазе управо у Хамбургу. У пројекат ДЕСY су укључене научне институције из Њемачке, Француске, Италије, Пољске, Русије, Шпаније и осталих земаља широм свијета. Министарка Дамјановић је током разговора упознала делегацију ЕМБО и ЕМБЛ са Иницијативом о успостављању Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе. С тим у вези, да би се изградила експертиза за прву опцију института ”сyнцхротрон лигхт соурце” добродошла је помоћ ЕМБО-а и ЕМБЛ-а, будући да се баве овом облашћу, а што су челни људи ових организација препознали и подржали идеју.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Такође, посебна пажња је била посвећена будућој сарадњи на ЕУ програмима Хоризонт 2020 и Тwиннинг. Министарка је упознала саговорнике са успостављањем националне канцеларије за пројекте, а која је недостајала у нашем екосистему. У том контексту, ангажоване су активне националне контакт особе и омогућено учешће на свима значајним одборима у Бриселу.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Представници ЕМБО и ЕМБЛ су изразили пуну подршку Црној Гори и истакли задовољство што је наша земља постала чланица ових престижних научних породица. Договорена је организација wорксхоп-ова и обука за студенте и истраживаче у Црној Гори, као и боравак студената докторских студија на одређено вријеме у ЕМБЛ и ЕМБО, како би стекли знања и искуства која касније могу да примијене у лабораторијама у матичним институцијама, и на тај начин ојачају научне и истраживачке капацитете у земљи.

Уколико омогућимо младим људима рад на међународним пројектима, приступ савременим технологијама, великом обиму података, приступу најсавременијим ИТ ресурсима, смањићемо одлив талената из земље, а на дуже стазе и преокренути процесс, нагласила је министарка у разговорима.

Црна Гора је јуче постала свечано пуноправни члан и Европске организације за молекуларну биологију (ЕМБО) са центром у Њемачкој. Укључење у обје организације се одвијало паралелно, као у случају Малте и Луксембурга. С тим у вези, министарка је нагласила да Црна Гора управо слиједи искуства земаља попут Малте, која је направила велики искорак у иновативном систему и има сличност са Црном Гором у погледу величине земље и броја научника.

Министарка је нагласила да је радује што се Црна Гора прикључила организацијама ЕМБО и ЕМБЛ јер је интернационализација приоритет Министарства науке, а што ће повећати учешће у програму ЕУ Хоризонт 2020, те утицати на смањење одлива талената.

Европска лабораторија за молекуларну биологију (ЕМБЛ) је једна од водећих свјетских истраживачких институција. Европска организација за молекуларну биологију (ЕМБО) окупља преко 1.700 научника из Европе.
Преко сто научника сваке године има прилику да буде корисник краткорочних стипендија ЕМБО-а, након којих у лабораторијама у матичним институцијама могу да користе новостечене вјештине и знања и буду контакт особа за сарадњу са ЕМБО. Такође, ЕМБО нуди и програм Младих истраживача ЕМБО, који је започео 2000. године. ЕМБО млади истраживачи се бирају на годишњем нивоу, а 73 актуелна члана, заједно са 384 бивших чланова програма и прималаца ЕМБО грантова, чине мрежу водец́их научника у Европи.



ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?