Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Технополису почела Конференција о пољопривреди и руралном развоју – потпредсједник Симовић: Вриједни домаћини и предузетници могу очекивати још издашнију подршку

Објављено: 11.12.2017. 16:52 Аутор: МПРР

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић оцијенио је да су у области пољопривреде у протеклој години остварени вриједни резултати, као и да су створени услови који уливају оптимизам да се може остварити још више.

Вриједни домаћини и предузетници могу очекивати још издашнију подршку Владе и министарства, наших међународних партнера, уз подршку и са локалног нивоа, и уз учешће стручне и научне заједнице и цивилног сектора“, поручио је Симовић говорећи данас на отварању Конференције о пољопривреди и руралном развоју која се, у организацији Мреже за рурални развој Црне Горе, одржава у Технополису у Никшићу.

„Резултатима и искорацима које заједничким напорима остварујемо, пољопривреда и рурални развој ће бити све важнији и биће предмет све издашније бриге и подршке и са локалног и државног нивоа, уз све већу подршку приступних фондова ЕУ. И све то, као пут до подршке, коју ће након приступања Црне Горе Европској унији наши произвођачи и наше руралне средине имати од европског буџета. Да би тај пут убрзали морамо заједно радити: Влада, локалне самоуправе, пољопривредни произвођачи и прерађивачи, стручна и научна заједница и цивилни сектор“ поручио је Симовић.

MPRRMPRR

И ова конференција је, како је додао, добра прилика да сви заједно размијене мишљења, искуства, дају предлоге и сугестије у правцу даљег унапређења конкурентности, даљег јачања и унапређења квалитета живота у руралним подручјима, даљег унапређења система безбједности хране, „прије свега као унутрашње потребе нашег друштва и свих грађана, али и припреме сектора пољопривреде за могућности и изазове који нас очекују након чланства у Европској унији“.

Симовић је истакао да се државна политика у области пољопривреде и руралног развоја, постепено, пажљиво и одговорно прилагођавала европској пољопривредној политици. „Заједнички са нашим колегама из директората Европске комисије испуњавамо дефинисану агенду. Најновија и најбоља потврда тога је и чињеница да смо испунили све предуслове и успјешно завршили процес акредитације и потписали Финансијски споразум о реализацији ИПАРД програма, кроз који ће нашим пољопривредним произвођачима и прерађивачима бити на располагању 39 милиона € бесповратне подршке“, казао је Симовић који је том приликом позвао потенцијалне кориснике ИПАРД-а да: припремајте пројекте – старт је веома близу!

„Задовољни оствареним резултатима током ове године, одлучни смо да одговоримо и будућим изазовима. Као и током ове године – партнерски са свима вама“, казао је Симовић.

„Наш заједнички резултат је и овогодишњи Агробуџет и његова реализација. Био је финансијски издашнији и садржајнији због нових искреираних мјера и обухватнији – са већим бројем корисника. Наш заједнички резултат су и реализоване мјере за стабилизацију тржишта. И реализоване 23 мјере руралног развоја. И нова рурална инфраструктура – и путна и водоводна. И повећана вриједност продаје и откупа домаћих производа. Заједнички смо у овој години уговорили и 237 ИПАРД лике пројеката укупне вриједности инвестиција 16 милиона еура уз бесповратну подршку од 7 милиона еура. Наш заједнички резултат је и чињеница да смо у овој години благовремено превентивно заштитили гајене животиње. и у идућој години ћемо спровести вакцинацију и крупне и ситне стоке против квргаве коже и плавог језика. Не смијемо више дозволити ризике те врсте и огромне штете које су наши фармери и држава претрпјели. Наш заједнички резултат - резултат и произвођача и институција је осам објеката за производњу хране који су добили ЕУ извозне бројеве. Резултат институција вриједан пажње је да је спријечен увоз 92 пошиљке са преко 800 тона небезбједне хране, која је требала да буде пласирана на наше тржиште. Наш заједнички резултат су и новоформирани агробизнис центри у Шавнику и Петњици и договорени у Мојковцу и Андријевици“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је навео више разлога за оптимизам да ће се изазови идуће и наредних година дочекати спремно.  

-          Повећали смо издвајања из националног буџета за пољопривреду и рурални развој у наредној години и ових дана интензивно радимо на припреми новог Агробуџета. Послали смо на бројне адресе захтјеве за сугестијама и идејама за нови Агробуџет. Овом приликом и вас позивам да доставите своје предлоге.

-          Испунили смо услове за почетак ИПАРД-а вриједности 39 милиона еура бесповратне подршке.

-          Завршили смо преговоре са Свјетском банком и уговорили нови пројекат вриједности 30 милиона еура, који ће допринијети јачању конкурентности у сектору производње и прераде пољопривредних производа, руралном развоју, јачању сектора рибарства, као и изградњи и унапређењу капацитета за контролу хране.

-          Формирали смо потребну структуру за почетак реализације пројекта који се финансира из Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД, вриједности 5,8 милиона еура, који ће допринијети руралном развоју у седам општина.

-          Дефинисали смо иновирани концепт кредита из Абу Даби фонда који ће обезбиједити шири обухват корисника за преосталих 24 милиона долара.

-          Бројне локалне самоуправе све више препознају своју улогу и потребу у подршци пољопривреди и руралном развоју. У локалним буџетима се опредјелјују средства за ове пројекте, а локалне администрације постају све бољи административни сервис, са мањим баријерама у реализацији пројеката који су гаранција нових радних мјеста, очувања руралних средина и нове вриједности која доприноси и локалној и државној економији. 

„И зато и овом приликом саопштавам да заједно можемо много више. Зато ћу своју завршну поруку упутити произвођачима: Будите предузетни и будите амбициозни! Остварили смо вриједне резултате и створили услове који нам дају за право да будемо оптимисти и да остваримо још више! Сви заједно!“ поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

У уводном дијелу конференције која ће се у Технополису одржавати 11. и 12. децембра, присутне су поздравили, у име организатора, предсједник Мреже за рурални развој Црне Горе Ратко Батаковић, и у име града домаћина, предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић.

Национална конференција окупила је значајан број релевантних актера у области пољопривреде и руралног развоја, укључујући представнике локалних самоуправа, пољопривредне произвођаче, прерађиваче, невладине организације. На конференцији учествује око 90 учесника из седам земаља региона: Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Хрватска и Албанија. У оквиру конференције биће одржано више округлих столова и радионица на актуелне теме из области одрживог руралног развоја.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?