Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Улцињу: Овдје смо да заједно рјешавамо проблеме и омогућимо даљи развој

Објављено: 19.12.2017. 03:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Улцињу обишао почетак радова на регулацији десног рукавца ријеке Бојане, радове на изградњи нове Рибље пијаце, затим Порт Милену гдје је планирана изградња рибарске луке, а потом потписао уговор о закупу 69 хектара пољопривредног земљишта у државној својини са закупцем компанијом “Воли”.

Дошли смо у Улцињ, не да описујемо проблеме, него да конкретно и са већ дефинисаним одговорима и финансијским констукцијама рјешавамо проблеме који дуже времена егзистирају на подручју Улциња, кроз партнерску сарадњу Владе и локалне самоуправе, и уз иницијативу са нивоа приватног сектора”, казао је Симовић.

На састанку Симовића и његових сарадника из Управе за воде и Министарства пољопривреде са предсједником Општине Назифом Цунгуом и његовим сарадницима, било је ријечи о свим започетим и могућим пројектима значајним за даљи развој Улциња, на бази искоришћавања потенцијала у областима пољопривреде и рибарства, и њихове валоризације кроз туризам. Констатовано је да ће у том правцу велики допринос дати реализација започетих пројеката на унапређењу саобраћајне и друге инфраструктуре, са посебним нагласком на главну саобраћајницу Улцињ – Владимирске Круте. На састанку је било ријечи и о важности даљих активности на сузбијању нелегалног и непријављеног риболова, уз констатацију да су досадашње акције координиране Радном групом за сузбијање употребе експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху излова рибе показале одлучност државе и ефикасност заједничке акције свих заинтересованих субјеката да се овој појави стане на пут.

MPRRMPRR

Почели радови на регулацији деског рукавца Бојане

Симовић је након састанка, заједно са представницима локалне самоуправе, обишао почетак радова на рачви ушћа ријеке Бојане, у циљу регулације десног рукавца који представљају и почетак реализације пројекта дугорочног рјешавања проблема. „Током ове године која је била хидролошки специфична, имали смо упозоравајућу ситуацију. Недавно извршена мјерења протока показала су да је Бојана имала протицај свега три осто, иако је по међудржавном споразуму о управљању између Албаније и Црне Горе дефинисано да тим рукавцем протиче 25 одсто укупног тока. Проблем је на рачви, и проблем траје више година. Поостоји опасност да се изгуби природни и туристички драгуљ – Ада Бојана“, казао је Симовић истичући да је за овај пројекат из буџета за ову годину опредијељено 400 хиљада еура, са намјером да се финансирање и радови наставе у наредним годинама.

То је најбољи одговор, и порука одговорног односа на опомену од природе, укјлучујући и  људски фактор који је допринио настајању проблема, посебно када је ријеч о утицају значајне градње на обалама ријеке Бојане“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Уређење Порт Милене и изградња рибарске луке

На потребу једнако одговорног односа и заједничке акције, Симовић је указао и приликом обилска Порт Милене, истичући да је важно обезбиједити санацију канала и створити претпоставке за његову валоризацију, посебно у дијелу задовољења потреба рибара, али и туристичке привреде. У разговору на лицу мјеста са рибарима који су, том приликом, појаснили своје проблеме и потребе, размотрене су идеје и договорено да се за почетак направи хитна интервенција продубљивања канала, како би се обезбиједила боља веза са морем и омогућио улазак рибарских чамаца у Порт Милену.

У наредном периоду на требало би да буде реализован и пројекат изградње рибарске луке, испод рта Ђерани. „Изградња рибарске луке је важна за подстицај развоја сектора рибарства. Договорили смо да се ради пројекат за 40 везова, са потребном обалном инфраструтуром мјеста првог искрцаја. Министарство пољопривреде је већ направило претпоставке да се пројекат реализује у сарадњи са Турском агенцијом ТИКА. Уколико буде потребе, дио средстава може се обезбиједити и кроз пројекат МИДАС који се реализује са Свјетском банком, у коме је значајан дио средстава намијењен рибаству”, казао је Симовић додајући да је процјена вриједности пројекта око 500 хиљада еура.

MPRR 

До фебруара Рибља пијаца

Осим најаве рибарске луке, посебно охрабрење за улцињске рибаре представља чињеница да је изгрдња Рибље пијаце у завршној фази. Симовић је данас обишао радове на изградњи пијаце, пројекта вриједног 45.000 еура, који заједно реализују Министарство пољопривреде и Општина Улцињ, са Владом Норвешке, а све са циљем да се рибарима омогући адекватно мјесто прве продаје, али и створе услови за бољу контролу промета свјеже рибе.

Очекујем да ће улцињски рибари до краја фебруара имати на располагању модеран објекат који ће задовољавати све стандарде продаје рибе, а што ће заједно са рибарском луком, гдје ће бити мјесто првог искрцаја, дати могућност контроле тржишта, посебно у дијелу нелегалног излова рибе, и посебно недозвољеним алатима и направама”, поручио је Симовић.

Закупљено 69 хектара на локалитету Шас у циљу пољопривредне производње 

MPRRMPRR  

Симовић је на крају радне посјете Улцињу потписао уговор о закупу пољопривредног земљишта у државној својини на локалитету Шас, са представником закупца, предсједником Одбора директора компаније „Воли Траде“ д.о.о, Драганом Боканом.

Ријеч је о 69 хектара земљишта у државној својини које је Влада, односно Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини понудила у закуп, путем тендера, на период од 15 година, уз могућност продужења на још 15 година.

Компанија Воли према уговору који је данас потписан, планира да заснује производњу нара, лимуна, мандарине и поморанџе), затим поврћа, дијелом на отвореном пољу, дијелом у пластеницима. Висина планиране инвестиције износи 1,5 милиона еура, а предвиђено је отварање 20 сталних радних мјеста, и знатно већи број сезонских радника.

Предсједник Одбора директора компаније “Воли” Драган Бокан изразио је задовољство закључивањем уговора о закупу парцеле на Шасу, истичући да је тиме креће у реализацију планова компаније везаних за ширење пословања на област пољопривредне производње, али и туризма. „Имали смо информацију да ће више заинтересованих конкурисати за закуп, али показало се да је Воли ипак имао највише храбрости да се ангажује и инвестира у овај значајан пројекат”, казао је Бокан.

Он је казао да је Воли, уз понуду на тендер, доставио инвестициони програм у трајању од три године, у којем је било планирано годишње улагање од 1,5 милиона еура, али да је већ сада јасно да пројекат захтјева височије инвестиције, те да ће уложити знатно више средстава у заснивање засада, куповину потребне механизације, и изградњу пластеника.

Са овим пројектом желимо да подстакнемо и дамо додатну вриједност и снагу пољопривредној производњи  Црне Горе. Желимо да покажемо да се у Црној Гори може постићи још више када је у питању пољопривредна произвдња. Ово може да буде пилот пројекат и порука за све остале индивидуалне произвођаче и компаније у Црној Гори, да се окрену пољопривредној производњи и смањењу дефицита у тој области”, казао је Бокан.

Он је казао да Воли, посебно након изградње ЛДЦ центра, има капацитета да успјешно реализује овај пројекат, али и сарадњу са другим произвођачима, те је позвао остале инвеститоре да у партнерству са Волијем, или самоиницијативно, заснују нове пољопривредне засаде, а да је Воли расположен да откупљује и помогне у пласману.

Симовић је изразио задовољство због овог пројекта којим се планира валоризација плодног земљишта које није коришћено 40 година, а у циљу повећања производње, стварања нове вриједности, нових радних мјеста. „Посебно радује најава Волија да ће бити подстицај за све производођаче на овом простору, не само у смислу трансфера технологија производње, већ и гарантованог откупа пољопривредних производа са овог и ширег простора, и то производа који ће имати квалитет и цјеновну конкуретност”, казао је Симовић.

У Црној Гори немамо више право, нити комфор, да гледамо необрађено пољопривредно зељиште. То је потреба наше економије, и свих домаћина који имају земљиште, а не обрађују га. Мислим и на приватно, а још више на државно пољопривредно земљиште”, поручио је Симовић, додајући да је као одговор на ту потребу Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државном власништву већ данас објавила нови оглас за закуп 150 хектара на локалитету Врановићи у Котору, те да ће наредних дана бити објављени тендери за још два локалитета, у општини Улцињ и Подгорици.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?