Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Љешанској нахији: Како је и најављено, завршени експлоатациони бунари за изградњу водовода

Објављено: 25.12.2017. 20:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

На локацији изворишта Калуђерово око завршена су два експлоатациона бунара чиме је успјешно и у најављеном року завршена друга фаза изградње водовода за горњу и доњу Љешанску нахију.    

Пројекат водоснабдијевања Љешанске нахије одвија се кроз три фазе. До сада су завршени радови прве и друге фазе, чија је вриједност била 65 хиљада еура, а које је финансирало Министарство пољопривреде и руралног развоја. Кроз ове двије фазе урађена су детаљна хидрогеолошка истраживања изворишта Калуђерово око и завршена два експлоатациона бунара које су данас обишли потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр  Милутин Симовић и  градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић.

 „Прије три мјесеца смо на овом мјесту представили прве резултате хидро - истражних радова на изворишту Калуђерово око. Ти резултати били су охрабрујући, јер су, чак и у години која је била хидролошки специфична, показали значајну издашност изворишта са којег се могу захватити количине воде до 30 литара секундних. Тада смо договорили да се одмах крене у другу фазу - изградњу експлоатационих бунара, и казали да треба да буду завршени до краја године. Казали смо и завршили“, поручио је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

„Данас смо на истом мјесту, и поново заједно, са жељом да обиљежимо успјешан завршетак експлоатационих бунара, али и да подијелимо задовољство новим добрим резултатима. Тестирања ових бунара показала су да је количина воде која се може експлоатисати 35 литара секундних, што превазилази првобитне процјене, али и пројектоване потребе за водом“, казао је Симовић.  

Тиме се, како је рекао Симовић, обезбјеђују довољне количине воде за становнике 1.000 домаћинстава, који тренутно живе на овом подручју, али и за оне који ће се вратити својим домовима и имањима у Љешанској нахији. „Оне који ће, уз боље услове живота и рада на овом подручју, препознати могућности у пољопривреди, туризму и другим дјелатностима, да буду добри домаћини и успјешни предузетници на својим имањима. То је и циљ пројеката којима побољшавамо квалитет живота у руралним подручјима и отварамо перспективу за развој, и у Љешанској нахији, и другим крајевима широм Црне Горе“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је честитао свима који учествују у реализацији пројекта изградње водовода - представницима струке, извођача радова, служби Главног града, предузећа Водовод и Министарства пољопривреде, на успјешно спроведених досадашњим активностима, посебно на ефикасности у обављању комплексних активности, узимајући у обзир композицију терена и сложеност радова. Посебно је истакао допринос мјештана који су, како је казао, и овом приликом потврдили традиционални дух заједништва.

Вјерујем да ћемо до краја реализовати овај пројекат по формули, јединој која гаранатује успјех, а то је формула заједништва и заједничке жеље за напретком. То је приступ и за друге развојне пројекте у Љешанској нахији, о којима смо већ започели комуникацију са мјештанима, и представицима Главног града“, казао је потпредсједник Владе.  

Главни град, грађани и Влада Црне Горе имају намјеру да и даље наставе партнерски да рјешавају питање водоснабдијевања прије свега горње Љешанске нахије, а онда и модернизацију водоводне мреже у Доњој нахији, нагласио је градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић. Он је најавио да ће Главни град да уради је елаборат о заштити овог водоизворишта након чега ће извршити његово опремање.

Наша обавеза ће бити и да извршимо експорпорјацију земљишта, отприлике око 2.000  квадратних метара на изворишту. Након тога ћемо заједно са Водоводом, урадити идејни пројекат који би, како очекујемо, требало да буде завршен до краја фербуара, након чега слиједи изградња главног пројекта који ће се реализовати у фазама, тако што ћемо прво модернизовати један дио мреже у доњој Љешанској нахији, а затим ћемо, заједно са грађанима и Владом Црне Горе, кренути у реализацију дуго очекиваног пројекта водоснабдијевања и изградњу воводне мреже за Горњу нахију“ најавио је градоначелник Стијеповић. Он је подсјетио да је Главни град у претходне три године на подручју Љешанске нахије уложио око 1, 5 милиона еура.

То се прије свега односи на радове на путној инфраструктури, на модернизацију и проширење водоводне мреже, на рјешавање других комуналних питања на овом подручју. Заједно са грађанима и Владом Црне Горе наставићемо да и даље улажемо у сваки дио града како би се једнаким квалитетом живјело и у централном, приградском и сеоском подручју. Мислим да резултати које смо досада постигли нам дају за право да очекујемо да ће тако бити и у наредном периоду на задовољство како нас из градске управе тако и грађана са подручја Главног града“ закључио је градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић. 

Професор Боро Вукчевић је истакао да је, захваљујући Главном граду и Влади Црне Горе омогућено да отворимо изузетно извориште квалитетне воде са количинама које могу да снабдијевају и Горњу и Доњу Љешанску нахију пијаћом водом и водом за другу употребу. „Ми смо на подручју изузетно богатом квалитетним водама. Пред нама су велики планови и надамо се помоћи и од Владе и од Града да се направи један квалитетни цјевовод који ће снабдијевати око 4.000 становника, односно преко 600 домаћинстава Горње и Доње нахије. То ће бити преображај цијелог региона који је и климатски и географски врло погодан, али коме је недостајала вода“ закључио је Вукчевић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

ПГ Биро

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?