Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Централизација директне сарадње са привредом

Објављено: 07.01.2018. 20:52 Аутор: Министарство економије
У циљу подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетништва, Министарство економије је у процесу формирања новог одсјека под називом Директорат за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима, који ће омогућити привредним субјектима да на једном мјесту добију информације и инпуте о свим програмима подстицања развоја бизниса, могућностима за унапређење пословања и увезивање са другим ресорним институцијама на државном и локалном нивоу.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreПоменути директорат је већ почео да функционише, а његово формално оснивање ће бити завшено усвајањем нове систематизације у Министарству економије током овог мјесеца.

Генерални директор Радосав Бабић каже у разговору за Портал Аналитика да је Министарство економије приступило интерној реорганизацији пословне структуре у циљу оснивања јединственог оне-стоп схопа за мала и средња предузећа и предузетнике.

„Нови Директорат за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима биће усмјерен на пружање услуга малим и средњим предузећима и предузетницима, а у надлежности директората ће бити и активности усмјерене на праћење трендова привредног развоја, унапређење конкурентности пословног амбијента, координацију програмима подстицања развоја бизниса који су у надлежности Министарства економије и сарадњу са другим ресорним институцијама, укључујући и Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ)“, казао је Бабић.

Поред тога, како је додао, Директорат ће спроводити и активности везане за за ИПА фондове, креирање и управљање инвестиционим политикама и пружање подршке домаћим и страним инвеститорима.

Он је појаснио да нови директоратима пет дирекција, и то: Дирекција за инвестиције и унапређење пословног амбијента, Дирекција за развој малих и средњих предузећа, Дирекција за међународну сарадњу, Дирекција за сарадњу са бизнис заједницом, као и Дирекција за програмирање и имплементацију пројеката финансираних из ЕУ фондова (ПИУ).

Ministarstvo ekonomije

„Конкретно, активности Дирекције за развој малих и средних предузећа у оквиру новог директората представљаће синергију појединачних активности усмјерених на јачање привреде, а за које су до сада били надлежни Дирекција за развој малих и средњих предузећа као орган у саставу Министарства, Директорат за трансформацију и инвестиције, Директорат за развој и Директорат за индустрију и предузетништво“, казао је Бабић.

То значи, како додаје, да се дио надлежности Министарства које су до сада биле распоређене у четири сектора спајају у један, односно систем задужен са директну сарадњу са привредом постаје централизован.

„На овај начин Министарство економије преузима централну улогу у праћењу предузетништва и врши координацију свих осталих субјеката и институција. Тако ће предузетници имати једну адресу којој се могу обратити за све информације, савјете и помоћ“, казао је Бабић.

Он је подсјетио да је Министарство економије буџетом за ову годину предвидјело финансијска средства у износу од два милиона еура као помоћ и подршку привреди, пола милиона више него у 2017.

„Буџети сваког од осам програма подршке су увећани од 50% до 100%, управо због великог интересовања привредника у 2017. години, чему је у значајној мјери допринио Бизнис караван. Осим тога, у овој години, заједно са УНДП-јем и ПКЦГ, покренућемо нови пројекат Промоција домаћих производа и услуга у функцији изградње националног бренда, који има идеју да се у највећим трговинским ланцима у Црној Гори обезбиједи посебна позиција гдје ће сви црногорски производи бити позиционирани на једном мјесту и обиљежени ознаком националног бренда“, рекао је Бабић.

Тако ће, како је појаснио, домаћи производи не само бити доступнији потрошачима, већ ће утицати и на њихову свијест да треба потенцирати трговину домаћих производа у смислу јачања домаће производње.

„Подршка домаћим произвођачима од стране Министарства економије неће изостати ни у овој години, већ ће бити додатно ојачана. Зато позивамо привреднике да узму активно учешће у програмима подршке развоју бизниса, али и да се више интересују за рад државних институција, јер постоје бројне прилике и шансе које, нажалост, често остају неискоришћене усљед инертности привредног сектора“, закључио је Бабић.

С.Г.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?