Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке Секулић дневном листу Дан

Објављено: 31.12.2017. 15:41 Аутор: Министарство економије
У овој години, због сушног периода и каснијег уласка вјетроелектране Крново у систем, већи дио прикупљених средстава је остао неискоришћен и пребацујемо га у 2018. годину, тако да улазак нових производних објеката неће утицати на висину накнаде.

Ministarstvo ekonomije
Министарство економије ће до краја јануара донијети правилник о јединичној накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације у 2018. години, у којем ће висина накнаде остати непромијењена, најавила је министарка економије Драгица Секулић у интервјуу за "Дан". 
- У овој години, због сушног периода и каснијег уласка вјетроелектране Крново у систем, већи дио прикупљених средстава је остао неискоришћен и пребацујемо га у 2018. годину, тако да улазак нових производних објеката неће утицати на висину накнаде. Према расположивим информацијама, у наредној години кренуће са радом четири мини-хидроелектране - казала је Секулићева.
Накнаде су у 2017. години повећане скоро четири пута. Оне се плаћају преко рачуна за струју и до сада су исплаћиване искључиво за власнике мини-хидроелектрана, а од новембра и за вјетроелектране Крново.

Да ли је Црна Гора достигла 33 одсто удјела обновљивих извора енергије у укупној потрошњи енергије? Ако није, колики је тај проценат у 2017. години, а ако јесте, какве ће потезе Министарство економије вући сходно тој чињеници? Хоће ли се обуставити издавање статуса повлашћеног произвођача за мХЕ и вјетроелектране?
И поред велике шансе да испунимо национални циљ прије 2020, године попут ове нас упозоравају да то није потпуно сигурно. Наиме, извјесно је да ће производња из великих хидроелектрана, које такође учествују у овој производњи, ове године бити готово двоструко мања од вишегодишњег просјека.
Закључно са извјештајем који се односи на 2015. и 2016. годину, Црна Гора је на 31,7 процената удјела обновљивих извора у укупној финалној потрошњи енергије. С обзиром на то да се извјештај ради на двогодишњем нивоу, крајем 2018. ћемо имати прецизне податке за ову годину и ону која је пред нама. Уз очекивање да ће тај проценат бити достигнут прије 2020. године, ми смо прије годину дана обуставили пријем нових захтјева за издавање енергетских дозвола. То значи да настављамо са реализацијом уговорених пројеката, без уговарања нових, али и разматрамо могућности увођења другачијег система подстицаја од постојећег. Фид-ин тарифе су одличан начин да држава крене у искоришћавање обновљивих извора енергије. Тај метод се и у Европи показао као најбољи за подстицање ове врсте производње, али сматрамо да смо сада достигли одређени ниво на којем можемо размишљати и о другим врстама подстицања, као што су аукције, премије...

Уговор са чешком компанијом Шкода Праха о изградњи другого блока ТЕ Пљевља је раскинут. Које ставке су биле тачке мимоилажења? Какав предлог очекујете од ЕПЦГ?

Одлука у уласку у процес еколошке реконструкције постојећег блока је донесена, а одлуку о алтернативном рјешењу за нови производни објекат од ЕПЦГ очекујемо до краја јануара. Пред ЕПЦГ је неколико могућности које се разматрају већ неко вријеме, с обзиром на неизвјесност која је постојала у преговорима са Шкодом Праха, тако да ће ЕПЦГ бити спремна да већ у јануару Влади понуди алтернативно рјешење за изградњу новог производног објекта у Пљевљима. Тачке мимоилажења са чешком компанијом залазе у правни и финансијски, али и технички сегмент уговора који су били потписани, мијењајући их у мјери која није била прихватљива за ЕПЦГ и Владу. Кад су већ околности биле такве и нису ишле наруку ономе што је било договорено, одлучено је да више нема времена за чекање и да ЕПЦГ, као компанија која има довољно финансијског и експертског капацитета, може да изнесе реализацију овог пројекта на начин који буде дефинисан.

Јесу ли веће шансе да Влада нађе новог партнера који ће купити акције А2А или да их Влада откупи?
Влада тренутно разматра које су могућности бржег откупа акција италијанске компаније, с обзиром на то да пут опција подразумијева исплату 250 милиона у седам годишњих рата и пропорционално томе увећање државног власништва током наредних седам година. Циљ нам је да у много краћем року од прописаног вратимо акције у државно власништво, а да притом не угрозимо и не оптеретимо државни буџет. Министарство економије већ неко вријеме разматра могуће опције убрзаног изласка А2А, укључујући и преузимање свих њених акција већ током наредне године, користећи различите финансијске инструменте који не утичу на јавни дуг. Досадашња комуникација са заинтересованим инвеститорима и финансијским институцијама указују да за то постоји озбиљна могућност.

У току двије арбитраже

Колико је арбитражних поступака тренутно у току и да ли постоји могућност да Црна Гора неки од тих спорова изгуби или је држава сигурна у позитивне исходе?
- Тренутно су у току два међународна арбитражна поступка, док су у претходном периоду окончана три, а коначне одлуке арбитражних трибунала донијете су у корист Црне Горе. Тиме смо доказали међународним арбитражним трибуналима и свим институцијама које су учествовале у процесима, као и домаћој и међународној јавности, да поштујемо законске прописе и споразуме о стимулисању и узајамној заштити улагања, а на чије наводно кршење су се подносиоци тужби позивали. Радне групе које је Влада формирала у циљу ефикаснијег праћења и стварања бољих претпоставки за повољан завршетак арбитражних поступака и пружање логистичке подршке, у сарадњи са правним заступником, предузимају све неопходне активности у циљу ефикасног спровођења арбитражних поступака који су у току и припреме квалитетне и документоване одбране Црне Горе, којом ће се доказати да за овакве тужбе не постоји законски основ. Очекујем да ће и коначни исход актуелних арбитража бити позитиван за Црну Гору.

Истраживање нафте чека елаборате

У којој фази је експлоатација нафте у црногорском подморју?
- У овом тренутку процес истраживања нафте и гаса у подморју Црне Горе тече планираном димаником и у складу са радним програмом који је саставни дио уговора о истраживању и производњи угљоводоника. Компаније Ени и Новатек су у завршној фази израде елабората о процјени утицаја на животну средину за сеизмичка истраживања. Јавне расправе су спроведене и када тај процес буде завршен, добијање дозволе од стране Агенције за заштиту животне средине биће зелено свјетло за почетак 3Д сеизмичких истраживања. Након тих истраживања, услиједиће процес обраде прикупљених података и интерпретација резултата, а након тога, у другој половини 2019. године очекујемо да ће се приступити првом истражном бушењу. У међувремену, компаније Ени и Новатек ће припремити пројекат истражног бушења и доставити га Управи за угљоводнике на сагласност. И грчка компанија Енерџин такође изводи радове предвиђеном динамиком и у складу са уговорима, а у овом тренутку је у фази израде процјене утицаја на животну средину за 3Д сеизмичка истраживања.

ДРАШКО МИЛАЧИЋ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?