Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стипендије Марија Склодовска Кири (Х2020) за младе истраживаче

Објављено: 09.01.2018. 20:37 Аутор: Министарство науке

У оквиру Акција Марија Склодовска Кири, дијела програма намијењеног младим истраживачима (Еарлy Стаге Ресеарцхерс - ЕСР), претежно докторантима, у сваком тренутку су отворени бројни позиви за атрактивне стипендије и савремене програме образовања младих научника. Све информације о отвореним позицијама на европским универзитетима објављују се на ЕУРАXЕСС порталу који је успоставила Европска комисија. Тренутно је отворено преко 200 позива за различите научне дисциплине у поменутој категорији стипендија. Пријављивање за ове стипендије је лакше и са мањом конкуренцијом него кад је ријеч о индивидуалним стипендијама за искусне истраживаче, и обавља се директно код институције која има већ одобрен пројекат за спровођење програма научног усавршавања за младе истраживаче.

Акције Марија Склодовска Кири престижни су дио Оквирних програма Европске уније за истраживање и иновације (сада: Хоризонт 2020) и већ 20 година пружају могућности за међународну мобилност, усавршавање и размјену знања. До сада их је користило преко 100.000 истраживача различите старости, националности и научних дисциплина.

хттпс://еураxесс.ец.еуропа.еу/јобс/сеарцх/фиелд_ис_еу_фоундед/х2020-марие-ск%Ц5%82одоwска-цурие-ацтионс-867/фиелд_ресеарцх_профиле/фирст-стаге-ресеарцхер-р1-446

За више информација можете се обратити националним контакт особама:

Маријета Барјактаровић, Министарство науке, маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме

Филип Петровић, Универзитет Црне Горе, Еураxесс Црна Гора, фпетровиц@ац.ме

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?