Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прерађивачка индустрија помогнута са 72.061 еура

Објављено: 10.01.2018. 14:45 Аутор: Министарство економије
Министарство економије је у прошлој години, кроз два програма подршке која су усмјерена на сектор прерађивачке индустрије, помогло седам предузећа са укупно 72.061 еура, саопштено је Дневним новинама у Министарству економије.

Генерални директор за индустрију и предузетништво Горан Николић казао је да је кроз Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије Министарство подржало четири предузећа са укупно 61.636 еура, док су кроз Програм унапређења иновативности у малим и средњим предузећима подржане три фирме са 10.425 еура.

Ministarstvo ekonomije
"Буџети ова два програма у прошлој години су износили 100.000, односно 30.000 еура, док ће у 
овој бити увећани на 150.000 и 50.000 еура. Из године у годину биљежимо веће интересовање предузећа из области прерађивачке индустрије за ова два програма, због чега смо и донијели одлуку о повећању финансијске подршке", рекао је Николић.

НОВО ЗАКОНСКО РЈЕШЕЊЕ

Основни циљеви ових програма су јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење пословања, продуктивности и профитабилности кроз инвестиције у опрему и кроз увођење иновативних рјешења у пословање.

Министарство економије, додаје Николић, осим конкретне финансијске подршке предузећима, предузима значајне активности и у припреми и спровођењу најзначајнијих законских и других аката који се тичу привреде и предузетништва.

"Прије свега, мислим на обавезе које проистичу из преговарачких поглавља 6 Привредно право и 20 Предузетништво и индустријска политика, а у оквиру којих стварамо потребне услове и повољан амбијент за привреду, а што ће је, на крају, учинити спремнијом за улазак у ЕУ", навео је Николић.

У том смислу, указује он, јако је важно доношење новог закона о привредним друштвима које се очекује у овој години.

"С обзиром на чињеницу да се ради о једном од најважнијих системских закона, а свакако најзначајнијем закону за пословање привредних друштава, јако је важно да привреда, кроз изношење ставова и искустава, пружи конкретан допринос у његовом креирању. Ми смо, управо руководећи се том чињеницом, и одлагали објављивање текста Нацрта закона и продужили јавну расправу на 80 дана и прихватали коментаре који су пристизали и након јавне расправе како бисмо имали што већу могућност да са привредницима покушамо доћи до текста закона који би био што потпунији и обухватнији", појаснио је Николић.

СТИГЛО ВИШЕ ОД 300 КОМЕНТАРА

Познато је, како истиче, да је у оквиру јавне расправе стигло више од 300 коментара чија обрада се приводи крају.

"Након што уврстимо све сугестије које смо прихватили кроз јавну расправу, Предлог закона ће бити послат Секретаријату за законодавство на усклађивање, а након тога и Европској комисији на мишљење", казао је Николић. 

ИНДУСТРИЈСКА ПОЛИТИКА

Према ријечима Николића, у Министарству економије динамично раде на имплементацији Индустријске политике Црне Горе до 2020. године, која је важан стратешки документ за развој конкурентности црногорске индустрије и економије.

У циљу процеса реиндустријализације, који је препознат као неопходан како код нас, тако и ЕУ, имплементацијом Индустријске политике ће се омогућити креирање производних процеса заснованих на савременим техничко-технолошким достигнућима, гдје се структура, квалитет и дизајн производа стално прилагођавају захтјевима тржишта", указао је Николић.

Тренутно је у изради Акциони план за имплементацију Индустријске политике за 2018. годину, а истовремено се ради и на Извјештају о имплементацији Акционог плана за 2017. чиме се омогућава континуирано праћење имплементације Индустријске политике на годишњем нивоу а уједно и редовно извјештавање Европске комисије.

Бо.Д.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?