Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Службеници црногорског СГП пресјекли међународни ланац кријумчарења марихуане морским путем који је водио од Албаније ка Италији; код нас заплијењена три пловила – захваљујући нашим сазнањима у Албанији откривено 600 кг марихуане

Објављено: 10.01.2018. 21:03 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора граничне полиције су, поступајући по подацима добијеним захваљујући размјени информација са колегама из Италије и Албаније, извели вишедневну акцију којом су пресјекли ланац међународног кријумчарења марихуане морским путем, који је водио од Албаније ка Италији и даље, ка другим земљама Европске уније. Службеници нашег Сектора граничне полиције су том приликом у два наврата, 06. јануара и данас, заплијенили укупно три пловила код којих је затечено укупно пет лица. Захваљујући подацима до којих су службеници нашег СГП потом дошли и дали колегама у Италији и Албанији, у Албанији је откривено 600 килограма марихуане која је, како се сумња, била намијена међународном кријумчарењу употребом пловила која је наша полиција лоцирала и заплијенила. Од наведених пет лица која су затечена у близини пловила су узете изјаве а наша полиција ће податке до којих је дошла уступити колегама у Албанији и Италији, ради кривичног процесуирања овог предмета.

Наиме, захваљући доброј оперативној сарадњи Сектора граничне полиције Управе полиције МУП-а Црне Горе са италијанском Гуардиа ди Финанза и Граничном полицијом Републике Албаније на плавој граници, 05. јануара започета је акција у којој су сјутрадан на нашој територији заплијењена два пловила а данас још једно, а која су таквих карактеристика да су погодна за кријумчарење наркотика морским путем.

Конкретно, 05. јануара 2018. године око 16,40 часова, нашем Сектору граничне полиције су, путем контакт тачке за оперативну сарадњу Сектора граничне полиције са италијанском Гуардиа ди Финанза и Граничном полицијом Албаније на плавој граници, у реалном времену достављени оперативни подаци у вези потјере за непознатим пловилом РИБ дужине око 8,5 метара, велике брзине и моторске снаге. Потјеру за пловилом су вршили патролни чамци Гуардиа ди Финанза Италије и албанске граничне полиције на отвореном мору, а пловило се у моменту обавјешења црногорске полиције налазило наспрам Драча, крећући се великом брзином у курсу према територијалним водама Црне Горе.

Службеници Сектора граничне полиције су се одмах укључили у ове активности и лоцирали наведено пловило над којим је вршена 24-часовна опсервација. Сјутрадан, 06. јануара око 17,00 часова, двије патроле из састава Регионалног центра граничне полиције „Југ” су одузели пловило РИБ, имена ВЛОРЕ-17, под албанском заставом, дужине око 8,5 м, тегет плаве боје са два ванбродска мотора велике снаге. На лицу мјеста затечени су Е.К. (40) из Бара који је, како се сумња, управљао овим пловилом, као и М.С. (36) из Бара који је, како се сумња, имао намјеру да путничким моторним возилом „Тоyота“, подгоричких регистарских ознака, превезе ово пловило након пристајања. Због почињеног прекршаја из члана 67 став 1 тачка 1 Закона о граничној контроли, Е.К. је уручен и наплаћен прекршајни налог. Такође, пловило ВЛОРЕ-17 са приколицом је уз потврду привремено одузето и дислоцирано јер Е.К. није имао потребну документацију за пловило.

Истог дана, службеници нашег СГП-а су лоцирали и одузели пловило марке СЕАР, под америчком заставом, којим је управљао Р.М. (30) из Косова.

Прикупљени оперативни подаци од стране нашег Сектора граничне полиције, који су потом размијењени са Граничном полицијом Републике Албаније и Гуардиа ди Финанза из Италије, су довели до тога да на основу ових података буду инициране бројне истраге и друге активности у ове двије државе, а од којих је једна од њих имала за резултат откривање око 600 кг опојне дроге марихуана у Албанији, у непосредној близини мјеста полазне руте пловила ВЛОРА-17.

Даље активности које је наша гранична полиција спровела довеле су до лоцирања још једног пловила и још два лица. Наиме, службеници СГП-а су данас, 10. јануара 2018. године око 02,10 часова, детектовали РИБ пловило које је из Албаније упловило у Црну Гору и упутило се према западу. Вршена је опсервација овог пловила. Око 05,00 часова пловило РИБ је, након упловљавања у ријеку Суторина, привезано у близини плаже гдје су га службеници СГП и контролисали. Том прилком су затечена лица Е.Г. (23) и Ф.И. (23) из Влоре, држављани Републике Албаније. Због незаконитог преласка државне границе, против оба лица је поднијета прекршајна пријава. Сумња се да је пловилом управљао Ф.И, док је Е.Г. био сапутник на пловилу. Ф.И. не посједује дозволу за управљање чамцем нити документа за пловило, а такође за ово пловило не постоји ни вињета. Због почињених прекршаја из Закона о сигурности поморске пловидбе, Ф.И. је упућен код инспектора поморске пловидбе ради даљег поступања.

Од свих пет лица су узете изјаве које ће бити предмет даље обраде у вези са међународним кријумчарењем марихуане.

Црногорска полиција наставља са активностима у вези са овим догађајима, у комуникацији са колегама из италијанске и албанске полиције. Наша полиција ће све потребне податке до којих је дошла у прописаној процедури, путем међународне сарадње, доставити колегама у Италији и Албанији, ради кривичног процесуирања овог предмета.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?