Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић за НД Вијести: Оштрије казне смањиће криминал на улицама

Објављено: 10.01.2018. 14:59 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је да би се амнестирањем осуђених за најтежа кривична дјела обесхрабрила полиција, тужилаштво и судови, док би се извршиоцима кривичних дјела упутила охрабрујућа порука.

Он је у интервјуу “Вијестима” најавио да ће новим Законом о унутрашњим пословима, који је упућен на мишљење Европској комисији, бити омогућене једнаке шансе за запошљавање и напредовање у полицији.

,,Закон о унутрашњим пословима мијења се сходно стратешким документима МУП-а - Управе полиције у циљу испуњавања једног од приоритета који се односи на унапређење нормативног оквира и усклађивања са европским стандардима да би се унаприједила професионалност, ефикасност и ефективност у раду службе. Измијењени текст закона је послат Европској комисији на мишљење. Биће низ новина, а издвојио бих: нормативно заокруживање сегмената заснивања радног односа, контролних механизама, построжени су услови у смислу образовања као услова за запослење, дате једнаке шансе за напредовање у служби али уз обавезу полагања стручног испита, проширивање полицијских послова, безбједносне провјере које ће се радити за полицијске службенике приликом заснивања радног односа али и за вријеме службе, што до сада није био случај.” - рекао је министар Нухоџић.

Када су питању надлежности министра у односу на директора полиције, министар Нухоџић је навео да се ништа неће мијењати, зато што су на важећа законска рјешења већ изнијете примједбе невладиног сектора па и појединих експерата да су овлашћења министра широко дата, с образложењем да се ради о политичкој функцији. Закон о унутрашњим пословима и сада дефинише да директора, на основу јавног огласа, именује и разрјешава Влада, на предлог министра и он за свој рад и рад Полиције одговара министру унутрашњих послова и Влади. ,,Улога министра унутрашњих послова и његова овлашћења, у односу на директора Управе полиције дефинисана су законом, и свиђало нам се или не, ниједан министар не може поступати изван законом датих овлашћења.” - рекао је министар Нухоџић у интервјуу НД ,,Вијести”.

Одговарајући на питања о кадровским промјенама у МУП-УП, министар је истакао да је кадровске промјене спровео у оним сегментима гдје је сматрао да је потребна нова кадровска енергија да би се дошло до бољих резултата, што не значи да један број људи, који су претходно обављали те послове није то радио коректно. ,,Промјене су се односиле на руководећи кадар. Што се тиче Управе полиције, оне су у надлежности директора, моја је дужност да укажем на сегменте у којима сам препознао одређене слабости и то сам и урадио. И у овој години ће се наставити са новом кадровском енергијом у свим областима рада гдје се за тим укаже потреба. Није на министру да води кадровску политику по линијама рада у Управи полиције, али дозволићете да сваки руководилац има право да бира свој најужи тим, јер он је одговоран, како за рад тог тима тако и за резултате. Подсјетићу да смо у овој години имали промјене и на мјестима помоћника директора, начелника и шефова организационих јединица МУП-а, само са једним циљем- да се постигну бољи резултати од оних које имамо.”

На питање шта МУП предузима у вези са базама података и њиховим чишћењем од оних који су се одселили из државе а нису се одјавили, од преминулих, дупло уписаних, као и личној карти, министар Нухоџић је одговорио да се бирачки списак, у складу са Законом о бирачком списку, води као електронска збирка личних података примјеном јединственог програмског рјешења које израђује Министарство, сталан је и редовно се ажурира, а формира се на основу података из регистра пребивалишта, регистра црногорских држављана и матичних регистара рођених и умрлих, за расписане изборе, односно гласање. Такође, Програмом рада Владе за 2018. није предвиђена активност доношење закона о личној карти. Законом о личној карти прописано је да образац личне карте прописује и израђује МУП у складу са европским и међународним стандардима, што не значи да се, у циљу боље заштите, у неком наредном периоду неће тежити даљем усаглашавању са европским стандардима.

Оцијенивши резултате великог броја полицијских акција које се спроводе посљедњих мјесеци задовољавајућим, додао је да ако спријечите кривично дјело, ако заштитите нечији живот, онда то јесте резултат. ,,Спроведене акције дале су резултате: подношењем кривичних пријава, привременим одузимањем некретнина, аутомобила, запљеном оружја, експлозивних средства што је довело до сузбијања дјеловања криминалних група. Процијењено је да је било неопходно додатно ангажовање оперативаца из УП и показало се да је та процјена била оправдана. Подсјетићу да Оперативни тим Бока неколико мјесеци даноноћно ради на сузбијању организованог криминала. Са таквим тимским концептом рада безбједносних служби наставиће се и у овој години и у другим градовима Црне Горе.Као оквир за приорите послужиће и документ безбједносних служби СОЦТА- процјена од опасности од тешког и организованог криминала, како би се правовремено и континурано реаговало на потенцијалне пријетње, а која је разматрана на посљедњој сједници Бироа за оперативну координацију безбједносног сектора којим руководим.”

MUPМинистар Нухоџић је саопштио је да сарадња са тужилаштвом добра, али да увијек треба да тежимо да она буде боља јер је добра и професионална сарадња предуслов за ефикасну борбу против свих облика криминала. Када су у питању случајеви тортуре, навео је да ће све одлуке свих независних тијела, а нарочито судских инстанци испоштовати и, у оквиру својих овлашћења, предузети мјере да се такви случајеви не понављају. Такође је истакао да је очигледно је да још морамо унапређивати знања о професионалним стандардима, о поштовању људских права.

Говорећи о казненој политици судова када су у питању пресуде припадницима организованих криминалних група министар је навео да је њено пооштравање једини начин да се на крају потврди и рад полиције и тужилаштва и у пуном капацитету остварити сврха репресије и превенције. Према његовом мишљењу, казне треба пооштрити и за повратнике, недозвољено држање оружја, експлозивних направа, зеленашење.“Мора се боље препознати друштвена опасност од тих дјела. Мислим да не смије бити пракса дуго трајање судских поступака, да су пресуде као по правилу- условне, минималне или од неколико мјесеци, што онда за посљедицу има повратак преступника на улицу и најчешће поновљање истог кривичног дјела.”
Када су у питању пресуде за нападе на полицајце, статистика, нажалост, показује да већ годинама имамо тренд раста напада на полицијске службенике. С друге стране, имамо такву судску праксу да се ти предмети завршавају најчешће условним осудама или осудама испод законског минимума. И онда се с правом морамо запитати какву сатисфакцију и законску заштиту држава пружа полицијским службеницима, оваквим пресудама и каква се порука шаље грађанима. Зато инсистирамо да се пооштри казнена политика – поручио је министар Нухоџић.

На питање о предлогу групе посланика за доношење Закона о амнестији министар је подсјетио да је, по дефиницији, доношење амнестије чин милости или опроста од државе којим се генерално укида или смањује дужина казне осуђеним лицима за сва или одређена кривична дјела, али да се амнестирањем од тешких кривичних дјела девалвира и обесхрабрује напоран рад и полиције, тужилаштва и судова и шаље охрабрујућа порука извршиоцима тешких кривичних дјела.

Разграничење с Косовом

,,Ми смо већ неколико пута саопштили да не можемо утицати на оно што је њихова политика и одлуке њихових институција. За Црну Гору, питање демаркације граничне линије са Косовом је затворено питање.”

Сарадња са земљама из окружења у области организованог криминала, илегалних миграција, тероризма, граница

Министар Нухоџић је рекао да су ово проблеми са којима се суочава не само регион него и све земље свијета. ,,Али оно што је важно, за мале земље као што је наша па и сусједне земље, да бисмо се успјешно борили морамо бити интегрисани-искористити све капацитете којима располажемо. Суштина је, дакле, да заједничким активностима имао јединствен одговор на све те феномене. Добри примјери те регионалне интегрисаности, у циљу безбједнијих граничних прелаза, достизања шенген стандарда и сузбијања криминала су формирани трилатерални центри у Плаву и Требињу чиме је повећана безбједност заједничких граница са Србијом, БиХ, Косовом и Албанијом. Добром комуникацијом са колегама из Србије, у току је рад на формирању истражних тимова за обрачун са организованим криминалним групама које су једне другима логистика у криминалном дјеловању на територији Србије и Црне Горе. Такође, имамо добру међународну сардњу и постигнуте добре резултате који нас препоручују као озбиљног и поузданог партнера њихових служби.”

Недовољан број службеника са специјалистичким знањима

Министарство унутрашњих послова сматра све препоруке корисним и конструктивним када долазе са релевантних адреса, па тако и препоруке експерата Европске комисије о повећању броја службеника у Специјалном полицијском одјељењу. "Министарство унутрашњих послова-Управа полиције са Специјалним тужилаштвом има сарадњу на веома задовољавајућем нивоу, цијенимо да полицијски службеници, и у садашњем саставу, професионално извршавају налоге тима специјалних тужилаца.
Свјесни смо да рад организационих јединица УП-а оптерећује недовољан број службеника са специјалистичким знањима која су неопходна за одговор на најкомплексније безбједносне изазове данашњице.
Кадровско попуњавање организационих јединица Управе полиције, међутим, спроводи се у складу са реалним финансијским могућностима, и у складу са Правилником о организациији и систематизацији радних мјеста у МУП-УП-у. Наравно, када се стекну услови, повећаћемо број запослених у УП." - навео је министар Нухоџић.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?