Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шеховић за Дневне новине: ГОДИНА ЗА НАМА ЈЕ ВЕЛИКА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

Објављено: 02.01.2018. 20:44 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
За првог човјека црногорског просвјетног система, Дамира Шеховића, 2017. била је велика година за образовање. Увјерен је да се за годину није могло више. Постављени су нови темељи за слабе тачке образовног система. Слиједи, како и сам признаје, најтежи дио, правилна примјена донесених законских реформи.

"Требало је поставити нове темеље за оне слабе тачке образовног система, попут производње кадра који је теже запошљив зато што је профилисан у областима које нијесу тражене, или кадра који има широко, а нефункционално знање. Зато смо свеобухватном законском реформом урадили први корак: институционализовали промјене, а пред нама је највећи посао-њихова правилна примјена" казао је Шеховић у интервјуу Дневним новинама. Сумирајући резултате из године на измаку, као најзначајнији искорак без сумње види увођење бесплатних основних и мастер студија.

"Како у дијелу финансија, тако и у дијелу значаја који има за образовни систем и демонстрирању нашег опредјелјенја да најдаље у образовању оде онај који зна, а не онај који има", поручује министар.

Иако је за 2018. годину најавио смјене директора образовних установа, Шеховић није желио да лицитира именима. То што ће, каже, освјежити кадар не значи само лоше резултате, већ понекад и потребу да покренете гломазни, инертни систем.

"Нећу лицитирати бројевима или именима јавно, цијеним то неозбиљним и непрофесионалним. Јавност ће бити упозната благовремено са свим нашим корацима, као и до сада. Прву годину смо, поред наравно реформе, искористили да се још боље упознамо са персоналним радом директора, да бисмо након тога донијели одлуку о мјестима гдје цијенимо да је потребно освјежење. Додатно, оно што стално наглашавам јесте да то што смо се одлучили за одређене кадровске промјене не значи само лоше резултате, већ понекад и потребу да покренете гломазни, инертни систем", казао је Шеховић.

Када је у питању предшколско образовање, рјешавање проблема пребукираности вртића и даље у врху приоритета просвјетног ресора.

"Само у 2017. години отворено је 550 нових мјеста у вртићима на територији главног града, а у првој половини 2018. године очекује се завршетак вртића на Старом аеродрому са преко 300 мјеста. У 2018. години ће се и започети или наставити реконструкција дијела постојећих вртића, те изградња шест нових вртића у оквиру пројекта са Банком за развој Савјета Европе и вртића у Сити кварту за који је могуће да ће се финансирати кроз модел јавно-приватног партнерства", објашњава Шеховић, додајући да су и у овом дијелу, и поред процедура набавки које се морају испоштовати, а које каткад трају прилично дуго, урадили доста.

Ипак, поручује, кад су најмлађи у питању, увијек се мора радити још брже и још боље.

Годину за нама обиљежило је никад активније промовисање стручног образовања. Министар појашњава колики утицај управо стручне школе имају за тржиште, у смислу потражње послодаваца.

"Ипак, ви не можете натјерати дијете које има афинитета за гимназију да упише средњу стручну школу, нити то треба да радите. Али можете родитељима дјеце која имају афинитета за стручне школе, јасно рећи да оне носе сјајан квалитет и велику могућност за запослење, те да избор школе није ствар престижа већ личних склоности дјетета. Рекао бих да смо у тој комуникацији до сада прилично имали успјеха, те биљежимо 20 процената већи упис на трећи степен средњих стручних школа, а након десет година увели смо и дуално образовање, које подразумијева да ученици трећег степена уче и истовремено се, уз накнаду, обучавају код послодавца, излазећи након школе потпуно спремни за посао", казао је он.

Иако је очигледно да је урађено пуно, чињеница је и да се просвјета током 2017. сусрела са неколико већих проблема. На питање да лисе могло више, има ли мјеста критици, Шеховић каже да су имали два пута. Или да се баве проблемима или да крену у системске промјене, које подразумијевају и “реакције". Одлучили су се за ово друго.

"Просвјета је широка област, која самим тим подразумијева повремена „искакања" и проблеме, који би ипак додуше још више и чешће појављивали да нијесмо кренули да их системски рјешавамо. Много лакши пут за нас је био да се бавимо само свакодневним стварима и текућим проблемима, и тако стварамо слику једне стабилне области. Или да признамо незадовољавајуће успјехе на ПИСА тестирању као поизвод нефункционалног знања, незадовољавајуће практично знање средњошколаца и високошколаца, и многе друге суштинске дјелове система који се морају поправљати. Наш став да кренемо у ту системску промјену, што је морало изазвати реакције. И то није лоше. Напротив. То је јако добро. Извукли смо у први план. И, умјесто да уђемо у погрешан воз и да нам свака станица буде погрешна, ушли смо у прави", закључио је Шеховић.

Улагање у сеоске школе приоритет

Министарство просвјете, каже Шеховић, има велику одговорност да у школе улаже на начин да све образовне установе добију средства која су пропорционална њиховим потребама за нужна улагања, али и да исти третман добије сваки од 300 објеката у образовном систему, од којих су неки прилично стари.

"Јер, ако негдје уложите преко мјере ограниченог буџета, потребе осталих биће занемарене. Дакле, беспрекорна процјена у вези са тиме шта су приоритети за инвестиције и колико ће се гдје улагати основ су нашег дјеловања. У претходних годину дана уложено је око 1. 700. 000 еура у реконструкције објеката, а успјели смо и да добијемо за око 20% већи буџет за инвестиције у 2018. години", казао је Шеховић.

Посебан однос имаће, додаје, према сеоским школама, које ће осим из буџета, финансирати мањим дијелом и из Фонда за квалитет и таленте.

1,5 МИЛИОН ЕУРА ЈЕ ПЛАНИРАНО ЗА ЦРНОГОРСКИ ФОНД ЗА КВАЛИТЕТ И ТАЛЕНТЕ, КОЈИ ЈЕ ОСНОВАН ЗА НАГРАЂИВАЊЕ НАЈБОЉИХ УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА, АЛИ И ЊИХОВИХ НАСТАВНИКА И ПРОФЕСОРА.

200 ХИЉАДА ЕУРА ПЛАНИРАНО ЈЕ ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ДЕФИЦИТАРНИХ ЗАНИМАЊА ЗА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ

3.500 СТУДЕНАТА ПОХАЂАЋЕ БЕСПЛАТНЕ СТУДИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ.

1,8 МИЛИОНА ЕУРА ЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ПРОСВЈЕТНИХ РАДНИКА У НАРЕДНЕ ТРИ ГОДИНЕ

Најзначајнији пројекти у 2018:

• Осам вртића, међу којима на Старом аеродорму и у Сити кварту

• Школа у Толошима

• Основна школа на Карабушком пољу

• Основна школа Бијелом Пољу

• Основна школа у Пљевљима

• Средња стручна школа у Голубовцима

• Санација клизишта на Савини Херцег Нови

• Академија умјетности на Цетињу

• Сала за Оновну школу “Ловћенски партизански одред" на Цетињу

За награђивање најбољих укупно је опредијељено 2 милиона, дио кроз Фонд за квалитет и таленте, док ће се пола милиона еура обезбиједити у оквиру Генералног секретаријата Владе Црне Горе

Критеријуми за формирање одјељења

Прича о постојању такозваних ВИП одјељења у главном граду и даље је актуелна. С обзиром да Просвјетна инспекција приликом контрола током прошле године констатовала да их прописи из области образовања, као такве не познају, препоручила је просвјетном ресору да

пропише критеријуме за формирање одјељења, који тренутно не постоје. Шеховић каже да ће учинити све како би се отклониле сумње у вези са тиме како се одјељења формирају.

"Инспекција је и контролисала то питање на основу комуникације са нама. За нас је било најбезбједније и најлакше, али не и исправно, да смо унапријед негирали постојање тог проблема. Овако, након инспекцијске контроле, знамо на чему смо, и бавићемо се и даље критеријумима за формирање одјељења, како би се отклониле све сумње у вези са тиме како се одјељења формирају", казао је министар.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?