Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Постепена забрана стављања на тржиште класичних сијалица са жарном нити

Објављено: 14.01.2018. 18:00 Аутор: Министарство економије
Стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 100 W и веће неће бити дозвољено након 1. јула 2018. године, предвиђено је Правилником о захтјевима за еко дизајн неусмјерених сијалица за домаћинства, који је донијело Министарство економије и који је објављен у Службеном листу Црне Горе крајем прошле године.

Поменути Правилник један је од 16 прописа којим се уређује увођење захтјева за еко дизајн одређених група производа који утичу на потрошњу енергије, а који прописују постепену елиминацију одређених технологија са тржишта, сходно пракси ЕУ која спроводи овај процес од 2012. године.

Када су у питању класичне сијалице са жарном нити, неће бити дозвољено стављање на тржиште оних снаге 100 W и веће након 1. јула 2018. године. Исто важи за сијалице снаге од 75 W и веће од 1. јануара 2019, за сијалице снаге од 60 W и веће од 1. јула 2019, а од 1. јануара 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији.

Министарство економије је, уз подршку Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) и Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД), у претходном периоду донијело 25 прописа којим се уређује увођење захтјева за еко дизајн и означавање енергетске ефикасности (енергетска класа уређаја).

С обзиром на број правилника, као и чињеницу да су намијењени како сектору домаћинства, тако и секторима услуга и индустрије, Министарство економије планира да у наредном периоду предузме одређене активности на пољу информисања јавности и привреде по овом питању.

Када су у питању прописи којима се регулишу захтјеви еко дизајна за производе који су првенствено намијењени секторима услуга и индустрије (нпр. електрични мотори, пумпе, електрична напајања, вентилатори и др.) новија пракса је показала да ови сектори већ увелико прате кретања технологија на тржишту, због чега се не очекује да ће донесени правилници власницима произвести веће обавезе.

У процесу информисања привреде о донесеним правилницима, али и оним чија израда је планирана у наредном периоду, Министарство економије ће преко Привредне коморе Црне Горе успоставити континуирану сарадњу са релевантним субјектима. Поред тога, имајући у виду да примјена прописа који се односи на употребу класичних сијалица са жарном нити почиње средином ове године, Министарство економије ће у сарадњи са Управом за инспекцијске послове радити на успостављању система контроле примјене прописаних захтјева на тржишту.

За претходно наведене активности Министарство економије је обезбиједило техничку подршку Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД) у оквиру Регионалног програма за енергетску ефикасност (РЕЕП плус).

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?