Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са бугарским колегом Каракачановим: Заједнички безбједносни изазови изискују заједничко дјеловање

Објављено: 15.01.2018. 20:51 Аутор: мод
Током званичне посјете делегације Црне Горе на челу са предсједником Филипом Вујановићем Републици Бугарској, министар одбране, мр Предраг Бошковић је у Софији разговарао са бугарским колегом, Красимиром Каракачановим.

Министар Каракачанов је честитао Бошковићу на чланству Црне Горе у НАТО и успјешно спроведеним реформама цјелокупног црногорског друштва, те изразио спремност да се одбрамбена сарадња двије земље ојача у предстојећем периоду. Он је нагласио да безбједносни изазови са којима се суочава регион изискују константну размјену искустава и информација, односно заједничко дјеловање, те апострофирао улогу коју Црна Гора, као НАТО чланица има у домену пројектовања дугорочног мира и стабилности на Западном Балкану.

Бошковић се захвалио на свеобухватној подршци коју је Република Бугарска пружила Црној Гори у домену евроатлантских интеграција, уз увјерење да ће се одбрамбена сарадња двије државе у својству НАТО савезника значајније унаприједити у наредном периоду. Имајући у виду заједничке безбједносне изазове са којима се суочавају наше двије земље као балканске државе, Бошковић је нагласио да ће Црна Гора наставити да подржава даљу интеграцију земаља Западног Балкана у НАТО, као и да пружа активан допринос колективном систему безбједности.

Црногорски министар одбране је информисао саговорника о приоритетима Министарства одбране, са посебним фокусом на модернизацију Војске Црне Горе у складу са најсавременијим стандардима. Он је истакао и значај сертификованог софтвера за НАТО кодификацију – БУЛЦОД, који је донирало Министарство одбране Републике Бугарске, наглашавајући да се софтвер успјешно користи за кодификацију оригиналних црногорских производа и опреме набављене за Министарство одбране и Војску Црне Горе, што је значајан бенефит НАТО чланства за црногорску привреду.

Бошковић је изразио увјерење да ће актуелно предсједавање Републике Бугарске Европском унијом и њена подршка земљама аспирантима имати позитивне импликације на цијели Западни Балкан. Он је нагласио да је Црна Гора снажно посвећена остваривању и другог стратешког циља – чланству у ЕУ.

mod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?