Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић за Агенцију МИНА: Не бирамо лакше, већ боље за дјецу

Објављено: 15.01.2018. 14:40 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
ДРУШТВО - ПРОСВЈЕТА

Шеховић: Не бирамо лакше, већ боље за дјецу

Подгорица, (МИНА) - Ограничавање броја уписане дјеце није и неће бити избор Министарства просвјете, казао је ресорни министар Дамир Шеховић додајући да никада не бирају оно што је лакше, већ боље за најмлађе.

Гужва у објектима вртићима је евидентна, а Шеховић је објаснио да се то не односи на све општине.

„Напротив, у складу са циљевима Стратегије предшколског васпитања и образовања, у великом броју општина имамо потребу за повећањем обухвата дјеце“, рекао је министар.

Шеховић је казао да се проблем великог броја дјеце биљежи највише у вртићима у Главном граду и једном дијелу приморских општина, и додао да је на ову ситуацију утицало велико повећање броја уписане дјеце, али и демографска кретања.

„Но, све наведено не чини проблем ништа мањим, јер смо дужни да сваком дјетету обезбиједимо оптималне услове за раст и развој“, нагласио је Шеховић.

Он је подсјетио да је у току реализација пројекта са Банком за развој Савјета Европе у оквиру кога је дефинисана изградња седам објеката, а да је држава опредијелила додатни новац за градњу објеката ван тог пројекта.

Према ријечима министра, у оквиру пројекта са Банком за развој вриједног 17 милиона ЕУР, биће изграђено седам објеката, и то четири у Подгорици и по један у Бару, Пљевљима и Улцињу.

Он је указао да је један вртић у Загоричу, капацитета за око 250 дјеце, завршен, а да су радови на објекту на Старом аеродрому у завршној фази.

„Прецизније, овај објекат вриједан је 2,7 милиона ЕУР, моћи ће да прихвати око 340 дјеце и његов завршетак се очекује у првој половини ове године“, рекао је Шеховић додајући да су преосталих пет објеката у различитим фазама.

Министар је навео да је за објекте у Тузима и Бару расписан тендер за изградњу, за објекат у Пљевљима припремне активности на избору извођача радова су у току, а да је за објекат у Блоку шест у току израда главног пројекта.

У предлог Буџета за наредну годину, како је додао, ушао је и објекат у Цитy кварту, за који постоји могућност да се ради кроз јавно-приватно партнерство, али и за објекат у Рожајама.

“Констатно се бавимо и начинима којима бисмо са предшколским установама пронашли и друге јавне просторе у власништву државе или локалне заједнице, који би били бесплатно уступљени”, истакао је Шеховић .

Он је казао да је задовољан што је ставка за инвестиције у буџету Министарства повећана за око 20 одсто, и додао да ће дио тих средстава бити усмјерен и на предшколске установе.

Како је рекао, вјерује да се из наведеног довољно види колико се труда улаже у стварање оптималних услова за развој најмлађих.

“Притом, ограничавање броја уписане дјеце није био нити ће бити наш избор, јер наш избор никада није оно што је лакше за нас, већ оно што је боље за дјецу”, нагласио је Шеховић.

Сумирајући постигнуте резултате Министарства у прошлој години, Шеховић је указао да је отворено 550 нових мјеста у предшколским установама у Главном граду, а да ће, када се заврши пројекат са ЦЕБ-ом и пропратне активности, тај број достићи 1,6 хиљада.
На питање да ли је задовољан кадром у предшколским установама, министар је казао кадар у вртићима има велику обавезу, одговорност и и посвећеност.

„Министарство читав процес олакшава на начин што одобрава повећани број васпитача и медицинских сестара, како би на тај начин додатно помогли функционисање предшколских установа, као и кроз стачно професионално развијање запослених“, навео је Шеховић.

Он је поновио да је задовољан како се одвија учење енглеског језика у предшколским установама и да биљеже сјајан пријем код огромне већине родитеља и дјеце.

„Притом, наставни кадар је прошао додатну обуку организовану од стране Британског савјета, те са правом можемо рећи да се у овај пројекат ушло спремно, да тече добро и да има добру перспективу“, указао је Шеховић.

Он је казао да број лиценцираних вртића расте захваљујући измјени Закона о предшколском васпитању и образовању, којим су пооштрени критеријуми за оснивање приватних вртића и онемогућено да правна лица обављају ову дјелатност, а да нијесу лиценцирани као предшколске установе.

„Свакако, ријеч је о једном комплексном послу, који за стопроцентну успјешност захтијева прије свега координацију са инспекцијама, али и разумијевање самих родитеља да је од важности провјера мјеста којима повјеравају дјецу“, рекао је Шеховић.

Он је истакао да је поред праћења развоја дјетета, у овом тренутку фокус Министарства поменуто повећање просторних капацитета за рад са дјецом који стварају сигурно и стумулативно окружење.

Према његовим ријечима, велики труд се улаже у отварање интерактивних служби, које представљају замјену за вртиће у удаљеним мјестима, гдје вртићи не постоје.

„Оне се организују на начин да васпитач посјећује дјецу и ради са њима, или функционише у адаптираним локалним просторима“, објаснио је Шеховић и најавио формирање интерактивних служби у општинама Цетиње, Бар, Улцињ и Подгорица.

Министар је казао да су свјесни чињенице да морају омогућити дјеци да њихове склоности и интересовања постану погонско гориво које ће их водити ка остварењу пуних потенцијала.

„Јер, од самосвјесне и испуњене јединке нема већег поклона за читаво друштво“, оцијенио је Шеховић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?