Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање поводом саопштења Коалиције НВО „Сарадњом до циља“

Објављено: 16.01.2018. 15:00 Аутор: МЈУ

Влада Црне Горе препознаје НВО као важног партнера у креирању и имплементацији стратешких јавних политика. Управо од оснивања Министарства јавне управе са пуном посвећеношћу се, а уз пуну подршку Владе за наше активности, односимо према потребама НВО сектора у Црној Гори.

У претходном периоду заокружили смо законодавни и институционални оквир за сарадњу са НВО, донијели Закон о измјенама и допунама Закона о НВО који је дефинисао нове моделе финансирања, те у том дијелу били смо отворени и уврстили предлоге овог сектора и унијели више новина у погледу финансирања, обезбјеђивања опреме и простора, како би им олакшали функционисање. По први пут је уведено кофинансирање НВО за пројекте из ЕУ фондова, а буџетом се обезбјеђују средства за финансирање програма и пројеката НВО. Такође, успостављена је Национална канцеларија за сарадњу с невладиним организацијама у Министарству јавне управе, а припремљена је и Стратегија унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018 – 2020. у чијој изради су учествовали и представници и НВО сектора.

У припреми Стратегије  испоштовани су сви формални и неформални стандарди партиципације заинтересоване јавности у току припреме једног оваквог документа. Поступак припреме је спроведен транспарентно, уз давање могућности свим заинтересованим субјектима да дају допринос, а у коначном тексту Стратегије уважене су значајне сугестије заинтересоване јавности. Такође, током припреме Стратегије била је обезбијеђена експертска подршка еминентних експерата у овој области.

Рјешења из Стратегије заснована су на аналитичким налазима релевантних националних и међународних докумената у овој области (Анализа ефеката имплементације Стратегије развоја невладиних организација 2014-2016, Смјернице за подршку Европске уније цивилном друштву у државама - кандидатима за проширење 2014-2020, које је израдио Генерални директорат за проширење Европске комисије).

Општи циљ Стратегије је даље унапређење правног и институционалног оквира за дјеловање НВО и јачање сарадње јавне управе и НВО у процесу креирања и примјене јавних политика, уважавајући њихове различите, али комплементарне улоге и одговорности у овом процесу.

Стратегија се бави свим кључним темама од значаја за развој цивилног друштва у Црној Гори и реално бира приоритете и фокус будућих активности усмјерава на питања која су од суштинског значаја за даљи развој НВО сектора у Црној Гори.

Такође, бави се свим кључним темама од значаја за развој цивилног друштва у Црној Гори. Свакако смо препознали важност јачања капацитета државне управе за вршење послова од значаја за сарадњу са НВО, јер је то засновано на темељно урађеним анализама, што би требало да представља позитивну страну овог документа. Са друге стране, стратегија третира и питања учешћа НВО у креирању и примјени јавних политика, јачање капацитета државне управе за ефикасну примјену правног и институционалног оквира у овој области (финансирање пројеката НВО из државног буџета), јачање капацитета државне управе за пружање веће подршке учешћу НВО у социо-економском развоју (развој воонтеризма, развој социјалног предузетништва), те јачање улоге НВО у процесу приступања Црне Горе ЕУ.

По први пут је дефинисано да је област волонтеризма мора бити другачије нормативно уређена, у складу са проблемима које је Влада идентификовала у усвојеној Анализи ефеката имплементације Стратегије развоја невладиних организација 2014-2016. Постојећи норматвни оквир није адекватан за остваривање основног смисла волонтирања, па је неопходно да претрпи измјене у наредном периоду. Истовремено, развој социјалног предузетништва на принципима добре упоредне праксе земаља ЕУ може значајно допринијети социо-економском развоју Црне Горе и знатно више пажње треба посветити његовој промоцији и афирмацији.

На предлог НВО сектора, Стратегија препознаје потребу да се размотри нормативно уређење поступка додјеле државне имовине на коришћење НВО-има. Улога НВО у процесу приступања Црне Горе ЕУ мора бити оснажена и Стратегија на посебан начин третира и ту тему.

Све ово наведено указује да су сугестије невладиног сектора у највећој мјери усвојене, уважавајући чињеницу да је у питању стратешки документ који даје стратешке смјернице у овој области, те чуди реакција Коалиције имајући у виду да су представници НВО сектора имали могућност учешћа у процесу припреме документа кроз рад Радне групе и поступак јавне расправе.

Такође, наводи из саопштења Коалиције НВО “Сарадњом до циља” указују на неразумијевање улоге државе када је у питању развој НВО сектора. Улога државе, у том смислу, заснива се на креирању повољних правних и институционалних предуслова за остваривање слободе удруживања, док је јачање капацитета самих НВО - њихово унутрашње питање. У том смислу и ова Стратегија акцентује сва питања која се тичу унапређења амбијента за развој грађанског друштва, који је и у овом тренутку на задовољавајућем нивоу, о чему свједочи и број регистрованих НВО. Ипак, опредјељење Владе је да додатно унапређује механизме сарадње између два сектора, што је јасно исказано и кроз усвојени стратешки документ.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?