Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак преговора на закључивању и извршавању међународних уговора о граничним прелазима и пограничном саобраћају између Црне Горе и Републике Србије

Објављено: 16.01.2018. 19:52 Аутор: МУП

У Подгорици, 16. јануара 2018. године, одржан је билатерални састанак делегација Црне Горе и Републике Србије на закључивању споразума о граничним прелазима за међународни друмски, жељезнички и погранични саобраћај између Црне Горе и Републике Србије.

У преговорима су учествовали представници државних органа и других органа управе Црне Горе и Републике Србије који имају надлежност у области границе, министарстава унутрашњих послова, вањских послова, граничних полиција, управа царина, међународне сарадње и европских интеграција, саобраћаја, безбједност хране, ветеринарске и фитосанитарне послове.

Закључивање ових споразума, између осталог, утврђено је црногорском Стратегијом интегрисаног управљања границом и Акционим планом за поглавље 24 – Правда, слобода и безбједност, за подобласт Вањске границе и Шенген.

MUPЦиљ закључивања споразума о граничним прелазима за међународни саобраћај је унапређење промета роба и кретања грађана преко заједничке државне границе, јер је саобраћај преко државних граница дозвољен само на мјестима одређеним споразумима, граничним прелазима за међународни и погранични саобраћај, уз обавезу затварања споредних путева погодних за незаконите преласке државне границе између двије државе. Закључивање споразума о регулисању режима пограничног саобраћаја треба да допринесе развоју и унапређењу привредне, образовне, здравствене, социјалне, културне, спортске и других видова сарадње, уважавајући да је сарадња између становништва пограничних подручја основ добре сарадње сусједних држава.

Такође, имплементација споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају, допринијеће унапређењу Пројекта техничке подршке Европске комисије, који се реализује у оквиру Берлинског процеса од стране предсједника влада Западнобалканске шесторке.

Сљедећа рунда преговора одржаће се у Београду у циљу финализације ових споразума, који ће бити потписани након спроведених унутрашњих правних процедура у обје државе.

На челу делегација двије државе на овим преговорима били су Милан Пауновић, предсједник Комисије за државну границу Црне Горе и генерал полиције Зорица Лончар Касалица, шефица Делегације Републике Србије.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?