Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе и Синдикат културе остварили одличну сарадњу

Објављено: 18.01.2018. 22:55 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић и предсједник Синдиката културе Жељко Калезић разговарали су данас на Цетињу о имплементацији одредби Гранског колективног уговора за област културе, потписаног 2016.године.

Министар Богдановић и предсједник Синдиката Калезић су истакли посебно задовољство што је након дуго времена 2016.године израђен важан документ какав је Грански колективни уговор за област културе. Како су истакли, за запослене у сектору културе у Црној Гори значајно је што је из њега проистекао и Споразум о утврђивању износа за рјешавање стамбених потреба запослених у култури, који Влада усвојила у августу 2017. “Установе су, на основу овог документа за 2018.годину планирале средства у укупном износу од 200.000 еура, које ће током И квартала бити уплаћене Фонду за солидарну стамбену изградњу Синдиката културе Црне Горе”, истакао је министар Богдановић.

Разговарано је и о потреби да се обезбиједи потпуно поштовање обавезе установа културе да уплаћују средства у Фонд за одмор и рекреацију Синдиката културе, што је дефинисано одредбама Гранског колективног уговора. Предсједник Синдиката Калезић је упознао министра Богдановића да ову одредбу за сада поштује само дио установа и истакао да је неопходна подршка Министарства културе како би се и остале установе обавезале да издвајају средства за ове намјене.

Министар Богдановић и предсједник Синдиката Калезић разговарали су о активностима на изградњи зграде намијењене запосленима у култури, која ће се градити на Цетињу, а за коју је раније локацију обезбиједила Пријестоница Цетиње. Како је истакао предсједник Синдиката Калезић ускоро ће се почети са израдом идејног рјешења и пројектне документације, а почетак изградње се очекује у другој половини 2018. године. Договорено да Министарство културе и Синдикат културе потпишу посебни споразум којим ће се предвидјети да дио станова буде намијењен за запослене у установама културе, а дио за запослене у Министарству културе.

Саговорници су се сагласили да је неопходна стална комуникација између представника Министарства и Синдиката, како би се обезбиједила потпуна имплементација одредби Гранског колективног уговора за област културе и споразума који из њега проистичу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?