Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Двадесетдруга акција у борби против ОКГ: Претреси у четири града; одузети оружје, муниција, возила високе класе, средства комуникације, новац и документација – једно лице лишено слободе а против другог слиједи кривична пријава

Објављено: 19.01.2018. 20:27 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора криминалистичке полиције и службеници Центра безбједности Подгорица, Центра безбједности Бар и Одјељења безбједности Тиват и Одјељења безбједности Улцињ су данас, уз подршку Посебне јединице полиције, а у координацији са надлежним тужилаштвима и поступајући сходно наредбама надлежних судија за истрагу, спровели двадесетдругу акцију, у наставку активности које се предузимају у циљу борбе против организованих криминалних група. Претреси су у Подгорици, Бару, Улцињу и Тивту извршени на укупно шеснаест локација. Пронађени су и одузети оружје, муниција, возила високе класе, средства комуникације, новац, документација и други предмети. Једно лице је лишено слободе, против једног лица слиједи кривична пријава, док је против такође једног лица поднијета прекршајна пријава. Консултације са надлежним тужиоцима у вези са осталим лицима која су приведена и чије су станови и куће претресани су у току.

Наиме, службеници СКП и ОБ Тиват су, у оквиру акције „Бока 8“, данас на подручју Тивта извршили претресе на четири локације које користе чланови ОКГ, безбједносно интересантна лица и њима блиска лица. Пронађени су и одузети: три пиштоља, стартни пиштољ, ваздушна пушка, око 300 комада муниције различитог калибра, четири возила међу којима су и возила луксузне класе "Мерцедес", "БМW" и "ВW", мотоцикл, 13 мобилних телефона и већи број СИМ картица, више лап топ рачунара и УСБ меморија за складиштење података, 22.000 еура за које ће се провјерити да ли су стечени извршењем кривичних дјела и документација о различитим врстама новчаних транскација и дужничко – повјерилачких односа. Такође, на једној од локација на којима је вршен претрес пронађена је илегална оптичарска радња са преко 1.000 комада наочара познатих модних брендова, чија се вриједност процјењује на више десетина хиљада еура. Након спроведеног претреса у службене просторије ради поступка криминалистичке обраде приведена су три лица. У току су консултације са надлежним тужилаштвом у циљу утврђивања постојања елемената кривичних дјела за која се гони по службеној дужности.

Службеници Центра безбједности Бар и Центра безбједности Подгорица су данас, са службеницима ОБ Улцињ, сходно наредбама прибављеним од стране судија за истрагу у Бару, Улцињу и Подгорици, извршили претресе на 11 локација у Бару и Улцињу. Претреси су извршени на локацијама које користе безбједносно интересантна лица. Од тих 11 локација, двије локације на којима су извршени претреси у Бару, а које су спровели службеници ЦБ Бар и ЦБ Подгорица, користе А.К (37) из Бара и А.Ј. (25) из Подгорице. Остали претреси, које су спровели службеници ЦБ Бар и ОБ Улцињ, извршени су у Улцињу на девет локација које користе Е.К. (44), С.У. (33), М.Г. (33), Г.Б. (31), А.К. (37) и Т.О. (43). Претресима је пронађено и одузето: пиштољ „ЦЗ“ цал 6,35, 11 комада ловачке муниције цал 12мм, нож, девет мобилних телефона, четири путничка моторна возила и четири роковника. О свему су обавијештени надлежни тужиоци. Државни тужилац у ОДТ у Улцину је наложио да се Т.О. лице лиши слободе због основане сумње да је починио кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја, а такође да се против С.Ј. (23), брата А.Ј, поднесе кривична пријава због основане сумње да је такође починио кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Службеници ЦБ Подгорица су претходно извршили претрес на локацији у Подгорици коју користи већ поменути А.Ј. из Подгорици. Претрес је извршен након добијања наредбе од стране судије за истрагу Основног суда у Подгорици чије су издавање иницирали службеници ЦБ Подгорица. Претресом су пронађена и одузета два стартна пиштоља, оквири за стартне пиштоље са једним метком и кутија за стартни пиштољ са прибором за чишћење. Због прекршаја из Закона о оружју, А.Ј. је издат налог за наплату новчане казну.

Службеници Управе полиције, у активностима које спроводе у борби против организованог криминала а које координира Сектор криминалистичке полиције су до сада, у 22 акције која је спроведене од почетка октобра прошле године, укључујући и наведене акције, извршили претресе на 303 локације на југу и сјеверу и у централној регији, и то на локацијама које користе чланови ОКГ, безбједносно интересантна лица и њима блиска лица. Приведен је велики број лица. Одузети су ватрено оружје и муниција, хладно оружје, скупоцјени аутомобили, дрога, средства комуникације, уговори и друга документа, новац и друге ствари. Више лица је лишено слободе због кривичних дјела у вези са зеленаштвом, илегалним посједовањем оружја и злоупотребом опојних дрога. Све што је одузето биће вјештачено у Форензичком центру ради утврђивања поријекла односно евентуалне повезаности са почињеним кривичним дјелима.

Активности полиције на откривању, спрјечавању и сузбијању организованог криминала се настављају.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?