Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Бијелом Пољу: Наставиће се добра сарадња Министарства културе и Општине Бијело Поље

Објављено: 19.01.2018. 20:58 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић посјетио је данас Општину Бијело Поље и разговарао са предсједником Општине Александром Журићем.

Министар Богдановић и предсједник Општине Журић оцијенили су да је досадашња сарадња Министарства културе и Општине Бијело Поље била на високом нивоу. Истакли су фестивал од посебног значаја за културу Црне Горе “Ратковићеве вечери поезије”, у чијој организацији и финансирању учествују Министарство културе и Општина Бијело Поље. Разговарано је о концепту и програму овогодишњег издања фестивала. “Министарство културе стоји на располагању ЈУ “Ратковићеве вечери поезије” у организацији свих програмских активности за наредно фестивалско издање”, рекао је министар Богдановић.

Разговарано је и о пројектима општинских установа културе, које суфинансира Министарство. Како је истакао министар Богдановић, за реализацију пројеката у области културне баштине за ову годину је опредијељено 40.000 еура. Министар је позвао установе које се баве културно-умјетничким стваралаштвом да своје пројекте кандидују на конкурс Министарства који је у току и трајаће до 10. фебруара.

Предсједник Општине Журић је упознао министра Богдановића да су одредбе закона из области културе испоштоване у дијелу реорганизације локалних установа културе и именовања општинског савјета за културу, док је у процесу израде општински програм развоја културе. Саговорници су се сагласили да је од изузетне важности оснивање ЈУ “Ратковићеве вечери поезије”, чиме је Бијело Поље постало једина општина која је у складу са законом институционализовала фестивал од посебног значаја за културу Црне Горе.

Министар Богдановић је навео да издвајања за културу Општине и Министарства нијесу занемарљива, али да је неопходно тражити и друге изворе финансирања. “Позивамо представнике локалних институција културе да у комуникацији са Министарством културе и десковима за Креативну Европу и Европу за грађане, који су формирани у Министарству, пријављују своје пројекте на конкурсе Европске комисије”, истакао је министар Богдановић.

Наглашено је да ће у наредном периоду приоритет бити изградња Мултимедијалног центра и Министарство културе ће пружити сву неопходну подршку у циљу израде пројектне документације за изградњу центра са љетњом позорницом, који је планиран у анексу ЈУ Музеј Бијело Поље, посебно преко Управе за заштиту културних добара која ће дефинисати услове за реализацију овог пројекта.

Након састанка министар Богдановић и предсједник Општине Журић обишли су Центар за дјелатности културе “Војислав Булатовић Струњо”, који је у оквиру Програма развој културе на сјеверу у претходном периоду опремљен уређајима сценске технике за реализацију извођачких програма, што је финансирала Влада са 39.000 еура.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?