Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Берлину: За вријеме бугарског предсједавања ЕУ најављена снажна подршка приступању Црне Горе

Објављено: 21.01.2018. 20:23 Аутор: МПРР

Бугарска ће током свог предсједавања Европском унијом снажно подржати наставак интеграција Црне Горе у ЕУ, као и осталих земаља Западног Балкана, поручено је током састанка потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића и министра пољопривреде, прехране и шумарства Румена Порожанова.

MPRR

Потпредсједник Симовић и министар пољопривреде, прехране и шумарства Бугарске састали су се на маргинама Глобалног форума за храну и пољопривреду (ГФФА) који се одржава у Берлину током трајања најзначајнијег свјестког пољопривредног сајма “Зелена недјеља”.

Порожанов и Симовић су оцијенили да је Црна Гора лидер у региону у процесу инеграција у ЕУ, и сагласили се да је важно да се брзина напретка земаља које су у процесу приступања оцијењује на бази постигнутих резултата.

Министар Порожанов је казао да је процес приступања веома захтјеван, посебно у области пољопривреде на коју се односе три обимна преговарачка поглавља. Он је подсјетио да је ЕУ тренутно у процесу креирања новог програмског раздобља Заједничке пољопривредне политике (ЗПП), и да је за пољопривреднике ЕУ, али и њихове колеге из земаља које су у процесу приступања, као што је Црна Гора, значајно то што ће нова политика ићи у правцу поједностављења процедура за коришћење издашне подршке.

Министар Порожанов је најавио подршку Бугарске у јачању административнихх капацитета и преношењу искустава у спровођењу мјера подршке руралном развоју, стварању услова да се млади људи задрже на селу, затим у пројектима за унапређење руралне инфрастуктуре, као и успостављању Агенције за плаћање и примјени стандарда безбједности хране.

Министар Симовић се захвалио на подршци Бугарске Црној Гори нагласивши и да је веома важно да ЕУ, посебно нове земље чланице, приликом креирања Заједничке пољопривредне политике за наредни период, воде рачуна о интересима земаља кандидата које ће бити дио те нове политике.

Како је казао министар Порожанов, Бугарска има исте проблеме као и Црна Гора када је ријеч о депопулацији руралних подручја, и стога је изразио увјерење да ће резултати креирања нове пољопривредне политике за Бугарску и земље ЕУ бити релевантне и значајне и за Црну Гору.

Министри су се сагласли да је у контексту даљих интеграција и развоја земаља Западног Балкана важно наставити повезивање региона саобраћајном инфрастуктуром и охрабрити инвеститоре да више улажу у пољопривреду. У циљу продубљивања сарадње привредника Црне Горе и Бугарске договорне су билатералне посјете оба министра.

Министри пољопривреде свијета обавезали се на развој одрживог сточарства

MPRRMPRR

Потпредсједник Симовић, заједно са 69 министара пољопривреде земаља свијета, учествовао је у раду 10. Самита министара који се у Берлину одржава као централни догађај Глобалног форума за храну и пољопривреду.

Високи свјетски званичници за област пољопривреде, представници привреде, струке и науке, као и цивилног сектора, и на овогодишњем форуму и самиту размотрили су актуелну ситуацију, трендове и изазове у области пољопривреде и производње хране, с циљем да се дефинише даљи правац пољопривредних политика, како би се обезбиједиле довољне количине безбједне и квалитетне хране за растућу свјетску популацију, а да се истоврмено природни ресурси користе на одржив начин, сачува биодиверзитет и животна средина.

У фокусу овогодишњег самита била је тема „Обликовање будућности сточарства – одрживо, одговорно, ефикасно“. У завршној Декларацији свјетски званичници су исказали пуну посвећеност креирању и реализацији политика којим ће се осигурати безбједност хране и одрживост исхране, на одржив начин повећати ефикасност и профитабилност сектора хране и постићи циљеве Агенде 2030 везане за одржив развој и искорјењивање глади. У контексту овогодишње теме, исказано је увјерење да ће постизање одрживије, одговорније и ефикасније сточарске производње широм свијета играни кључну улогу у испуњавању циљева глобалне пољопривредне политике производње хране.

Министри пољопривреде позвали су све релевантне актере да се кроз заједничку акцију укључе у обликовање развоја одрживе сточарске производње. Исказана је посвећеност промовисању правила, стандарда и потписивању споразума на свим нивоима, са циљем остваривања тог циља. Нагласили су важност умјерене потрошње хране животињског поријекла у циљу уравнотежене исхране, заштите здравља и очувања ресурса. Исказана је одлучност да се промовише истраживање и развој технологија, укључујући дигитализацију, развој ветеринарске медицине, посебно вакцина, и њихову примјену. Обавезали су се на промоцију и развој одрживих и климатским промјенама прилагођених ланаца вриједности и система узгоја стоке који доприносе смањењу интензитета емисије штетних гасова. Више пажње посветиће се и здрављу и добробити животиња.

Црна Гора потписала Декларацију о соји без ГМО

MPRRMPRR

У оквиру овогодишњег Глобалног форума у Берлину, потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић, заједно са колегама из Македоније, Косова и Молдавије потписао је Европску декларацију о соји.

Потписивањем декларације, Црна Гора се придружила земљама које се залажу да се производи соја без ГМО. Тиме наша земља даје допринос политици квалитетније исхране протеинима, како у људској исхрани, тако и у дијелу производње сточне хране, као и успостављању транспарентног система означавања као што је Дунав Соја и Европска Соја.

Декларацију о соји, која је настала на иницијативу Њемачке, Аустрије и Мађарске, министри земаља чланица ЕУ потписали су у јулу 2017. године. Имајући у види значај ове декларације за одрживу пољопривреду и достизање цијева Агенде УН 2030, иницијатива је проширена и на земље ван Европске уније.

Симовић ће говорити на округлом столу о пољопривреди земаља Западног Балкана

У оквиру Глобалног форума се одржавају међународне панел дискусије и радни састанци. У наставку програма, у организацији њемачког министра пољопривреде Кристијана Шмита ове године ће бити одржан Округли сто на тему пољопривреде и руралног развоја Западног Балкана, на коме говорити и потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?