Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Научни Форум у Трсту-Први финални резултати рјешења за Међународни институт

Објављено: 22.01.2018. 16:30 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeМинистарство науке Црне Горе, у сарадњи са Међународним институтом из Трста “Абдус Салам - ИЦТП”, организује Научни форум под насловом ‘Форум он Неw Интернатионал Ресеарцх Фацилитиес ин Соутх Еаст Еуропе’, који ће се одржати 25. и 26. јануара 2018. године у Трсту. Форум је подржан од стране УНЕСЦО-а, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара и Међународне Фондације за развој (ФИТ).

На Форуму ће бити више од 100 учесника, међу којима су високи представници Европске комисије (други човјек Европске комисије задужен за истраживање и иновације, господин Роберт Јан Смитс), представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара (ЕПС), ЕСФРИ, истакнути представници научне заједнице (ЦЕРН-а, ХИТ-а, ЦНАО, ГСИ/ФАИР, ДЕСY...), као и представници научне и пословне заједнице Региона. На Форуму ће по први пут научној и политичкој јавности бити представљени финални резултати Идејног рјешења за обје опције Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

На Форуму ће поздравни говор одржати: Фернандо Qуеведо, директор ИЦТП Института, Мартин Краусе, директор Директората за Европу у Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА), Меера Венкатесх, директор Одјељења за физику и хемију у Међународној агенцији за атомску енергију, Давид Лее, генерални секретар Европског друштва физичара (ЕПС), као и генерални директор Директората за истраживање и иновације Европске комисије господин Роберт Јан Смитс.

Након тога, присутнима ће се на Форуму обратити министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић која ће отворити дискусију о новом пројекту у региону Југоисточне Европе и представити прве припремне кораке и прогрес на политичкој и научној сцени остварен током 2017. године, а у циљу реализације СЕЕИИСТ пројекта.

Идејно рјешење прве опције института, односно Четврте генерације Синхротронског извора зрачења представиће предсједник међународне комисије која је аутор овог концепта, др Диетер Еинфелд, некадашњи технички директор СЕСАМЕ и АЛБА пројекта, док ће идејно рјешење о Хадронској канцер терапији и истраживању у биомедицини помоћу протона и тежих јона представити предсједник друге групе међународне комисије, проф. Уго Амалди, оснивач и предсједник ТЕРА Фондације.

Детаљи програма су садржани у Агенди коју можете пронаћи на сљедећем линку:
хттп://индицо.ицтп.ит/евент/8408/отхер-виеw?виеw=ицтптиметабле

Генералне информације о Форуму су овдје: хттп://индицо.ицтп.ит/евент/8408/

Подсјетимо, Црна Гора је иницирала један од најљепших пројеката у духу 'Науке за друштво', а који би био јединствен у региону Југоисточне Европе и знатно утицао на његов развој, као и омогућио да овај дио Европе постане конкурентан. Иницијативу је првобитно предложио професор Хервиг Шопер, некадашњи генерални директор ЦЕРН-а.

Цијели Регион је врло брзо препознао значај и бенефите, а званичним потписивањем Декларације о намјери у ЦЕРН-у 25. октобра 2017. године од стране осам земаља, Иницијатива је трансформисана у регионални пројекат.

Програм Форума можете преузети ОВДЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?