Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Берлину: Европска перспектива је интерес држава Западног Балкана, али и потреба Европске уније

Објављено: 22.01.2018. 19:30 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Процес приступања Европској унији, након уласка у НАТО, стратешки је циљ Црне Горе и Влада Црне Горе је чврсто опредијељена за испуњавање свих обавеза на путу ка чланству и посвећена  испуњењу тог циља, оцијенио је потпредсједник Владе мр Милутин Симовић у Берлину, приликом  обраћања колегама из земаља Западног Балкана, окупљеним на Глобалном форуму за храну и пољопривреду.

Симовић је оцијенио да је Црна Гора у процесу приступања ЕУ већ направила значајне искораке и да се радује интеграционим искорацима и успјесима, које на европском путу остварују све државе региона.

Сигурни да је европска перспектива Западног Балкана, интерес и потреба сваке појединачне државе али и интерес и потреба и Европске уније. Европа је интерес и потреба наших држава, али ће са нама Европа бити још снажнија и још конкурентнија“, поручио је Симовић говорећи на округлом столу „Пољопривреда и рурални развој на Западном Балкану“, скупу чији је домаћин био њемачки министар пољопривреде и члан Бундестага Кристијан Шмит.

MPRR

Потпредсједник Симовић је поновио да пут ка Европској унији Црна Гора, прије свега, доживљава као потребу свих грађана за даљим јачањем демократских стандарда, владавине права, институција система и пут до модерног, стабилног и развијеног друштва.

Црна Гора ће као и остале државе Западног Балкана у богати европски мозаик унијети своју традицију, своју културу, своје специфичности, аутохтоне производе, очуване природне ресурсе, богати биодиверзитет. Унијећемо своју енергију и жељу за напретком и заједништвом. Због тога смо увјерени да су Црна Гора и регион Западног Балкана потреба Европске уније, не само због свог географског положаја, и да ће представљати њен додатни квалитет и снагу. За Западни Балкан избор није тежак. Избор између припадности породици развијених и демократских земаља и народа и балканских странпутица које воде у нестабилност и прошлост. Црна Гора је јасно изабрала свој пут. Пут припадности западним цивилизацијским вриједностима, демократији, солидарности и хуманости. Пут достизања европских стандарда у сектору пољопривреде и европског квалитета живота у руралним подручјима, пут да и наши фармери живе квалитетније од свог рада“, поручио је потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде.

Савезни министар пољопривреде и члан Бундестага Кристијан Шмит исказао је том приликом пуну посвећеност Владе Њемачке политици проширења.

Шмит је најавио спремност њемачке Владе да посвећеност политици проширења демонстрира и кроз посебне буџетске подршке тамо гдје постоје отворена питања због Бреxит-а. На тај начин, како је истакао Шмит, Њемачка жели да пошаље јасну поруку да они који желе јаку Европу морају да инвестирају у њу.

Заједничка пољопривредна политика ЕУ ићи ће на руку државама кандидатима

Говорећи о европској интеграцији сектора пољопривреде, Симовић је казао да је за земље Западног Балкана, у области пољопривреде и руралног развоја, важан изазов процес усаглашавања са Заједничком европском пољопривредном политиком. Тај циљ је, како је додао, утолико већи јер се прилагођавају покретном циљу. Симовић је изразио очекивање да ће реформа Заједничке пољопривредне политике која је тренутно у фази редизајнирања дати одговоре за суштинске потребе пољопривредних сектора и држава Западног Балкана.

Назнаке да и ЕУ размишља у том правцу дали су њени високи представници. Министар Шмит је најавио да ће се приликом редизајнирања ЦАП-а (Цоммон агрицултурал полицy) Њемачка залагати да се обезбиједи дијалог са државама кандидатима, како би се уважиле њихове потребе за развојем пољопривреде и руралних подручја, уз специфичности пољопривредних сектора тих земаља. У том правцу, Шмит је исказао посебну сензибилност према потреби очувања стрктурних специфичности пољопривреде земаља Западног Балкана, као што су мала газдинства, којима треба помоћи да би постала конкуретна и одржива и након уласка у ЕУ.

Представник Директората Европске комисије за пољопривреду (ДГ Агри) Марио Милошев дао је назнаке стратегије проширења коју ће ЕК убрзо представити, са охрабрујућим порукама за државе кандидате. Милошев је честитао Црној Гори на оствареном напретку у области пољопривреде и испуњавању услова за спровођење ИПАРД Програма, исказујући спремност ЕК за даљу подршку у будућим изазовима приступања.

Потпредсједник Владе је тим поводом подсјетио да Црна Гора отворила сва три преговарачка поглавља 11, 12 и 13, која се односе на пољопривреду и рурални развој, безбједност хране и рибарство, те да сада треба напорно и одговорно да ради на испуњавању завршних мјерила. Симовић је додао и да је Црна Гора испуњавањем услова за почетак имплементације ИПАРД ИИ програма, добила овлашћење за управљање са 39 милиона еура средстава ЕУ, што уз учешће из националног буџета и улагање корисника значи да ће се кроз ИПАРД у црногорску пољопривреду инвестирати укупно 87 милиона еура.

Ова средства омогућиће пољопривредним произвођачима да повећају конкурентност пољопривредне производње, прерађивачким капацитетима да инвестирају у унапређење производње и успостављање ЕУ стандарда безбједности хране“, казао је Симовић најављујући скоро објављивање  јавних позива и очекивање да ће средства из овог програма бити што боље искоришћена.

Подржана иницијатива Симовића да се отвореније разговара о нецаринским баријерама

Симовић је исказао и спремност Црне Горе да са државама које су у фази припреме својих структура подијели искуства и помогне им у бржем достизању циљева од интереса за њихове фармере и укупне секторе пољопривреде. Он је, такође, позвао колеге земаља региона на отворену и искрену сарадњу, како би заједно били успјешнији у тражењу одговора на бројне изазове, какви су болести животиња и биљака, елиминисање нецаринских баријера и примјера софистицираног протекционизма. „Будимо отворени и спремајмо се заједно за изазове и могућности отвореног европског тржишта“, казао је потпредсједник црногорске Владе.

Организатори и учесници скупа подржали су иницијативу Црне Горе да се у наредном периоду отвореније разговара о нецаринским баријерама у регионалној трговини. Уједно, истакнута је веома позитивна улога Црне Горе у подстицању регионалне сарадње, иницијатива за покретање тема од заједничког интереса, и рјешавање заједничких проблема и изазова какав је био прошле године приликом појаве и ширења болести стоке.  

Симовић се захвалио Министарству прехране и пољопривреде Њемачке и министру Шмиту на позиву за учешће на Глобалном форуму, као и организовању округлог стола са темом од посебног значаја и вриједности за све земље западног Балкана. Захвалио се и свим европским партнерима, представницима надлежних директората ЕК, на континуираној партнерској подршци, као и Сталној радној групи за рурални развој (СWГ) која је била суорганизатор округлог стола, а према ријечима Симовића, представља организацију која је важна платформа за подстицај регионалне сарадње.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?