Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на састанку министара културе у Швајцарској

Објављено: 23.01.2018. 00:10 Аутор: мку
mku
Министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, предводио је црногорску делегацију на састанку министара културе у Давосу, Швајцарска, 21-22. јануара, на позив предсједника Швајцарске конфедерације, Алаина Берсета.

Састанак је одржан поводом почетка обиљежавања Европске године културне баштине, а у сусрет Свјетском економском форуму који почиње сјутра у Давосу.

Министар Богдановић говорио је на сесији посвећеној значају културе за друштво, а у говору је посебно истакао значај културне баштине, која је са једне стране основ за развој међукултурног склада, промоцију културне разноликости и дијалог локалних заједница, док са друге стране јесте и ресурс који доприноси економском развоју. Он је подсјетио да Црну Гору карактерише богатство културних слојева, због чега савремене политике у области очувања културне баштине упућују на концепт њеног одрживог коришћења. Он је најавио активности које ће Министарство културе, у сарадњи са надлежним институцијама, спроводити током године, а које садрже европску димензију културне баштине.

Састанак је завршен усвајањем Декларације, која предлаже концепт Баукултуре истичући значај међусобне интеракције човјека и простора који га окружује. Баукултура наглашава централну улогу културе у градитељском окружењу и подсјећа да култура покреће економску, друштвену и еколошку одрживост. Баукултура подсјећа на уравнотежен развој центра и периферије, руралних и урбаних зона, те да таква политика у центру мора имати културу, на свим нивоима управљања.

На маргинама састанка министар Богдановић имао је низ билатералних сусрета са министрима и представницима међународних институција.

Говор министра Богдановића можете преузети овдје.

Декларацију која је усвојена у Давосу можете преузети овдје.
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?