Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић са колегама о унапређење сарадње: Искуства грчких археолога унаприједиће стандарде Црне Горе у овој области

Објављено: 23.01.2018. 19:01 Аутор: Министарство културе
На маргинама Конференције министара културе, која је одржана у Давосу, 21-22. јануара, а којој је министар културе Александар Богдановић присуствовао на позив предсједника Швајцарске конфедерације Алана Берсета, одржан је низ билатералних састанака и договорени приоритетни кораци у конкретизовању даље билатералне сарадње. 

У разговору са министром културе Србије, Владаном Вукосављевићем, министар Богдановић је договорио сарадњу у неколико области. Министар Вукосављевић позвао је министра Богдановића у званичну посјету Србији, која би требало да се реализује у другој половини фебруара и у оквиру које би био потписан Меморандум о сарадњи у области заштите и очувања културне баштине. Министар Богдановић најавио је министарску конференцију посвећену заједничком пројекту обнове бившег југословенског павиљона у државном музеју Аушвиц Биркенау, планирану на Цетињу током марта, а којој ће присуствовати министри културе земаља бивше Југославије. 

Билатерални сусрет са министарком културе Грчке Лидијом Кониордоу отворио је неколико потенцијалних тема за даљу сарадњу. Препозната је потреба осмишљавања конкретног регионалног пројекта сарадње, у оквиру иницијативе Савјет министара културе Југоисточне Европе, као најважније регионалне политичке платформе у области културе. Министарка културе Грчке Кониордоу истакла је важност обезбјеђивања додатних средстава за културу, особито за баштину, те истакла да у тим околностима као значајног партнера препознаје приватни сектор, чије учешће претходно мора бити строго дефинисано. Министар Богдановић истакао је значај размјене експерата за поједине области, те позвао Грчку да омогући долазак њихових археолога у Црну Гору, како би размијенили искуства, будући да би експертизе Грчке значајно унаприједиле стандарде Црне Горе у овој области. Разговарано је и о моделима сарадње у области културно-умјетничког стваралаштва. Том приликом, министарка Кониордоу изразила је посебно занимање за могућност развоја античког театра и аматеризма у позоришној дјелатности. Министри су размијенили ставове и о прикључивању Црне Горе мултинационалној номинацији медитеранске исхране која је уписана на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства.

Министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, разговарао је и са министром културе Републике Македоније, Робертом Алагјазовским. Тема сусрета било је јачање билатералне сарадње, те заједничко иступање двије земље ка фондовима међународних организација, прије свега Европске уније и Савјета Европе. Разговарано је и о иницијативи Савјет министара културе Југоисточне Европе, као и о пројекту обнове бившег југословенског павиљона у државном музеју Аушвиц Биркенау. Министри су разговарали о проблемима урбанистичког притиска на УНЕСЦО заштићена подручја, Охриду и Котору, те заједничком дјеловању у правцу њихове заштите и одрживог коришћења. 

На састанку са министарком културе Шведске Алис Бах Кунке, било је ријечи о размјени стручњака у области традиционалних заната, са посебним нагласком на обраду дрвета, те могућност интензивније сарадње кроз мрежу „Културна баштина без граница“, чији је Шведска покровитељ. 

На маргинама конференције, министар Богдановић се срео и са новоизабраним генералним директором ИЦЦРОМ-а Вебером Ндором и представником ИЦЦРОМ-а, Џозефом Кингом, са којима је разговарао о њиховом активнијем укључивању у управљање процесима заштите Природног и културно историјског подручја Котора, али и о осталим питањима од значаја за културну баштину Црне Горе. Током разговора са замјеником директора Центра за свјетску баштину УНЕСЦО, Лазареом Елоундоуом Асомом, било је ријечи о статусу четири локалитета Црне Горе која су уписана на УНЕСЦО Листу (Природно и културно историјско подручје Котора, Национални парк Дурмитор, Стећци-средњовјековна гробља и Венецијанска утврђења). Господин Асом прихватио је позив министра Богдановића да током ове године посјети Црну Гору. 

Министар Богдановић дефинисао је са потпредсједником Владе и министром културе Републике Пољске, Пјотром Глинским, активности на унапређењу билатералне сарадње и размјени стручњака између институција у области културне баштине. Република Пољска је дугогодишњи партнер Министарству културе Црне Горе у образовању кадрова у области баштине, а потпредсједник Глински је у Давосу предложио и могућност студијских боравака у Пољској за стручњаке из црногорских институција.










   
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?