Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе и ЦАНУ предложили пројекте за сарадњу у 2018.години

Објављено: 25.01.2018. 18:22 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и предсједник Црногорске академије наука и умјетности Драган Вукчевић разговарали су о сарадњи двије инститиције у оквиру заједничких пројеката које реализују и предложили моделе за наставак сарадње у 2018. години.

Саговорници су истакли значај Споразума о сарадњи Министарства културе и ЦАНУ, потписаног прошле године, који је поставио основне критеријуме и услове сарадње. Сходно потписаном документу реализован је пројекат обиљежавања 170 година од објављивања Горског вијенца, што је, како је оцијењено пројекат од великог значаја за културу и идентитет Црне Горе.

Министар Богдановић и предсједник ЦАНУ Вукчевић договорили су сарадњу на изради Лексикона ликовних умјетника Црне Горе, коју је покренула ЦАНУ. “Препознајући важност и значај овог за црногорску умјетност капиталног пројекта са задовољством ће се укључити и Министарство културе”, истакао је министар Богдановић.

“Црногорска академија наука и умјетности реализоваће и пројекат Културно насљеђе Црне Горе – континуитет идентитет, као вишегодишњи пројекат, који би први пут објединио све културне и историјске особености Црне Горе, од најранијих периода до данас и подршка Министарства културе биће од посебног значаја,” истакао је предсједник Вукчевић.

Било је ријечи и о пројектима који ће допринијети промоцији и валоризацији богате културне баштине Црне Горе, са посебним акцентом на археолошке локалитете Дукља, Свач и Црвена стијена. Препознат је значај Старог града Бара и предложено да у сарадњи са међународним партнерима пронађемо могућност за финансирање његове санације и популаризације.

Предсједник ЦАНУ Вукчевић прихватио је приједлог да се ЦАНУ укључи у пројекат израде Археолошке мапе Црне Горе, на којем ради Центар за конзервацију и археологију а који ће на једном мјесту стручној и научној јавности представити локалитете Црне Горе.

Како ће Министарство културе током 2018. године измијенити Закон о државним наградама договорено је да се током припреме измјена Закона у Црногорској академији наука и умјетности организује округли сто на којем ће се чути став истакнутих умјетника и научника.

Саговорници су, на крају, нагласили значај сарадње Министарства културе и ЦАНУ и навели да су увјерени да ће пројекти на којима сарађују двије институције бити све бројнији и свеобухватнији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?