Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове произвођачима цитруса

Објављено: 25.01.2018. 18:24 Аутор: МПРР

ХИТНО СПРОВОЂЕЊЕ ФИТОСАНИТАРНИХ МЈЕРА РАДИ СУЗБИЈАЊА ЛЕПТИРАСТЕ ВАШИ- Алеуроцантхус спиниферус

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове позива произвођаче цитруса на приморју, да хитно спроведу фитосанитарне мјере у циљу уништавања и спречавања ширења лептирасте ваши – Алеуроцантхус спиниферус.  

MPRRMPRR

Лептираста ваш - Алеуроцантхус спиниферус на цитрусима – симптоми напада на наличју листа и чађавица на плоду 

На цитрусима на којима се уочи присуство овог штетног организма потребно је:

-        хитно орезати нападнуте дјелове и извршити спаљивање на мјесту налаза штетног организма;

-        извршити хитно хемијско третирање препаратима на бази минералних уља;

-        обављати визуелне прегледе у циљу што ранијег утврђивања присуства. 

Препоручује се одсјецање и спаљивање гранчице или, по потреби, гране на чијим се листовима уочава јак напад (велика бројност популације), као и суве, полусуве и испуцале гране и гранчице,  које могу бити последица ранијих напада, а које су дјелимично или у потпуности остале без лисне масе. Такође посебно је важно побрати и уништитити све необране или заостале плодове.  Веће ране настале орезивањем треба премазати калемарским воском.

Након орезивања, додатно извршити и хемијско третирање орезане биљке уз примјену других агротехничких мјера у циљу бржег опоравка (ђубрење и слично). 

Хемијско третирање се препоручује како у засадима цитруса тако и на другим биљкама домаћинима: ружа, бршљан, ватрени трн – Пyрацантха цоццинеа, дјевојачка лоза- Партеноциссус qуинаqуефолиа, винова лоза, нар, ловор, глицинија, јапанска мушмула.

У Црној Гори присуство лептирасте ваши (А. Спиниферус) до сада је утврђено на подручју Бококоторског залива (прво у Ђеновићима, затим Херцег Новом, Кумбору, Баошићима, Перасту и Тивту), Будве (Ластва Грбаљска, Комошевина) и Бара (Шушањ).

Позивамо све држаоце цитруса и осјетљивог биља да извршавају све прописане мјере.

 

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?