Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство економије ће подржати привреду са два милиона еура

Објављено: 25.01.2018. 18:48 Аутор: Министарство економије
Министарство економије је за подршку предузећима при увођењу међународних стандарда у пословање и подршку кластерима за ову годину опредијелило укупно 300.000 еура, по 150.000 за сваки програм појединачно.

Ministarstvo ekonomije
Ријеч је о два, од укупно осам програма подршке црногорским предузећима које овај ресор спроводи.

Због великог интересовања привредника за програме подршке у прошлој години и изузетно задовољавајућег процента искоришћености средстава, Министарство економије је за подршку привреди буџетом за ову годину планирало два милиона еура, пола милиона више него у 2017.

Регионална и локална конкурентност

Министарство је у 2017. години за подршку предузећима при увођењу међународних стандарда и подршку кластерима издвојило укупно 120.220 еура, што је највећа додијељена подршка у оквиру два програма која ово Министарство реализује. Ријеч је о Програму повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда пословања и Програму подстицања развоја кластера у Црној Гори.

Генерални директор за развој у Министарству економије Милош Челановић за ЦдМ тврди да је прошлу годину обиљежио велики раст интересовања привредника за оба програма.

Увођење међународних стандарда у пословање

Челановић наводи да је Министарство у прошлој години за увођење међународних стандарда у пословање подржало 34 предузећа са 55.435 еура, а највеће интересовање привредника односи се на стандарде серије МЕСТ ЕН ИСО 9001, који су углавном били предмет подршке.

“На расписани јавни позив пријавило се укупно 51 предузеће, 42 предузећа испунила су све услове Програма и са њима су потписани уговори о додјели субвенције. Нажалост, њих осам није успјело да реализује уговорене обавезе. Да су све одобрене субвенције биле и реализоване, што је зависило искључиво од предузећа, могли бисмо говорити о стопроцентној искоришћености буџета овог програма у износу од 70.000 еура”, појаснио је Челановић.

Он је додао да свакако остаје неспорна чињеница да је интересовање за овај програм највише у односу на све претходне године, те да је очекивање да ће се тај тренд раста наставити и у овој години.

“Из тог разлога, ми смо удвостручили буџет овог програма за 2018. годину, па ће износити 150.000 еура”, поручио је Челановић.

Реализацијом овог програма, како је појаснио, привредници добијају подршку у стварању добре основе за унапређење пословања на домаћем тржишту кроз јачање конкурентности, а посебно и за пласман својих производа на иностраном тржишту.

“Предузећа су свјесна значаја увођења међународних стандарда у своје пословање, што заправо значи подизање нивоа квалитета и конкурентности, што у процесима глобализације и онога што ће донијети чланство у ЕУ постаје неминовност”, нагласио је Челановић.

Подршка кластерима

Посљедње двије године забиљежен је и раст броја формираних кластера, јер су привредници препознали какве могућности пружа удружено дјеловање.

“Посебно је позитивно што су у питању углавном иницијативе самих привредника, с обзиром на то да је претходних година иницијатива у случају значајног броја формираних кластера најчешће била са националног нивоа, тј. од стане Министарства економије“, поручио је он.

Повећани број кластера условио је и веће интересовање за програм државне помоћи.

“У прошлој години смо од расположивих 100.000 еура уговорили 98.000 еура вриједне субвенције за подршку седам кластера, што је, као и у претходном програму, скоро 100 процентна уговорена вриједност. Ипак, два кластера нису реализовала уговорене обавезе, па је укупан износ исплаћене подршке износио 64,786 еура”, сматра Челановић.

Кластери су у оквиру Програма, додаје Челановић, реализовали пројекте који су укључивали набавку производне опреме, реконструкцију и адаптацију пословних објеката, јачање маркетинг активности, организовање струдијских посјета и слично.

“Различит ниво зрелости и искуства кластера условио је да неки пројекти не буду финализовани у складу са планом, али са таквикм кластерима наставиће се сарадња и у наредном периоду”, казао је он.

Свакако је ниво реализације овог програма у прошлој години изузетно задовољавајући, због чега је буџет за ову годину повећан на 150.000 еура.

“Подсјетићу да је он у 2016. години износио 50.000 еура”, додаје наш саговорник.

Челановић најављује да ће јавни позиви за учешће у ова два програма бити расписани на прољеће, а Министарство економије ће наставити на интензивно ради на њиховој промоцији, како кроз Бизнис караван, тако и путем организовања Инфо дана и састанака са привредницима.

Мираш Душевић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?