Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Научни форум у Трсту: Подршка Иницијативи за оснивање Института

Објављено: 25.01.2018. 20:12 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Видео Министарка науке Сања Дамјановић на Научном форуму - кадрови

Видео: Министарка науке Сања Дамјановић на Научном форуму - изјава

Видео: Генерални директор Директората за истражвање и иновације ЕК Роберт Јан Смитс - излагање

Научни форум под насловом ‘Форум он Неw Интернатионал Ресеарцх Фацилитиес ин Соутх Еаст Еуропе’, који организује Министарство науке Црне Горе у сарадњи са Међународним институтом из Трста “Абдус Салам - ИЦТП”, свечано је отворен данас у Трсту. Добородошлицу је пожелио професор Хервиг Шопер, творац иницијативе и некадашњи генерални директор ЦЕРН-а.

-Ово је посебан догођај и Форум је кулминација нашег огромног труда који смо уложили у 2017. години на политичкој и научној сцени. Покренули смо велики научно - технолошки пројекат који би донио бенефит региону и учинио да коначно постане конкурентан остатку Европе, казала је министарка науке др Сања Дамјановић, обраћајућу се новинарима у Трсту.

Циљ је, нагласила је министарка, да остваримо два велика пројекта (Четврта генерација Синхротронског извора зрачења и Хадронска канцер терапија и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона) која јесу различита, али истовремено комплементарна и имају тенденцију да изврше компленту трансформацију Региона. На том путу, очекујемо прије свега подршку Европске комисије.
Ministarstvo nauke
- Сви знамо да је овом региону потребна економска помоћ за стабилизацију и знамо да је регион сада у политичком фокусу Европске уније. У питању је европски пројекат и из тог разлога чини се могућим да највећи дио финансирања дође управо из различитих ЕУ фондова. Од Европске комисије очекујемо смјернице, којим путем ићи и како аплицирати за донације, јер ће ускоро бити потребна израда главних пројеката за обје опције института, додала је министарка Дамјановић.

Први бенефити ће бити едукација и обука кадра, односно будућих носиоца пројекта, а које су обећане од стране Међународне агенције за атомску енергију. Такође, наредни корак је припрема апликације за ЕУ програм Марија Кири, која ће укључити научнике из региона и обезбиједити им обуке у реномираним научним институцијама широм свијета.

Генерални директор Директората за истраживање и иновације господин Роберт Јан Смитс захвалио се министарки Дамјановић на напорима да се Иницијатива трансформише у регионални пројекат и казао да Европска комисија препознаје шта наука може да учини за овај Регион.

Јасно је, казао је директор Смитс, да земље региона желе да улажу у економију знања. Радује што су земље региона и учеснице највећег програма за истраживање и иновације Хоризонт 2020, а који је послужио другим пројектима да добију новац за израду главних идејних рјешења и студија изводљивости.

Он је истакао да је истраживање моћан алат за науку и изврност и да се једино на тај начин прави нова генерација младих истраживача.

Подршка међународне агенције за атомску енергију за едукацију и тренинг особља услиједиће одмах, свечано је обећао господин у свом излагању директор Директората за Европу у Међународној агенцији за атомску енергију Мартин Краусе.

Агенција ИАЕА има преко 100 програма подршке у виду стипендија, тренинга, опреме. Морамо, казао је Краусе, направити младе професионалце прије успостављања института.

-ИАЕА даје могућност младим људима. Желимо да направимо мост између земаља које имају технологију и експертизу и оне које то желе да постигну, истакао је Краусе.
Пројекат мора бити одрживи, финансијски исплатив, а за то, сагласни су учесници Форума, мора постојати и политичка воља.

Ministarstvo naukeДавид Лее, генерални секретар Европског друштва физичара, поручио је на Форуму да је ЕПС поносан што учествује у овом догађају и да пројекат успостављања међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе осликава мисију њиховог друштва – да само наука може бити покретач развоја и друштвеног прогреса.

Министарка Дамјановић је током званичне презентације упознала учеснике са Иницијативом, те постигнутим резултатима на политичком и научном пољу. Такође, она је најавила да ће након Форума услиједити први састанак Управног одбора Међународног института, а који ће пратити даље активности и кораке неопходних за реализацију овог пројекта.

Иво Шлаус, почасни предсједник Свјетске академије науке и умјетности, обратио се присутнима и казао да му је драго што може пренијети поруку да је управо знање најдемократичнија активност коју имамо, али да, ма колико важна открића научна била, политичка димензија и политичка воља да их поспјеше, од изузетне је важности.

Учесници Форума су имали прилику да чују нешто више о сличном програму СЕСАМЕ у Јордану, који је отворен у мају 2017. године, а који је окупио девет земаља Блиског истока.
Пројекат је представио Yассер Кхалил, административни директор СЕСАМЕ.

СЕСАМЕ пројекат је успио да направи мост између култура и спријечи одлив талената, а што је једна од мисија Иницијативе за оснивање међународног института на простору Југоисточне Европе, казао је Кхалил и додао да је интернационална кооперација значајна управо у контексту земаља са малом научном заједницом, које имају лимитиране буџете.

Директор Института за физику Београд Александар Богојевић искористио је прилику да присутнима представи Верокио центар, који је отворен у Републици Србији прошле године, те изрази спремност за сарадњу на пројекту Међународног института за одрживе технологије.

Директор ИЦТП Института Фернандо Qуеведо се захвалио министарки Дамјановић и професору Хервигу Шоперу на одржавању Форума управо у ИЦТП Инстититу, који је на велико задовољство учествовао у организацији и што је данас присутно преко 100 учесника, представника Европске комисије, престижних научних институција, научне и пословне заједнице.

На Форуму се представљају први пут идејна рјешења за обје опције међународног института. Одржава се на Институту “Абдус Салам“ у Трсту 25. и 26. јануара, а подржан је од стране УНЕСЦО-а, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара и Међународне Фондације за развој (ФИТ).

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?