Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић на Свјетском образовном форуму: Модернизовати црногорско образовање

Објављено: 25.01.2018. 18:29 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић је, учествујући на Свјетском образовном форуму, на коме је имао бројне сусрете са челницима образовања из земаља региона и шире, изложио приоритете развоја црногорског образовања, нагласивши да се ради на модернизацији образовног система, и то не само у технолошком дијелу, већ и у начину на који се знање усваја и примјењује. 

Наиме, на позив државне секретарке за образовање Велике Британије г-ђе Рт Хон Јустине Греенинг, министар Шеховић присуствује Свјетском образовном Форуму (ЕWФ), који се ове године организује по 15. пут, од 21. до 25. јануара. Акценат Форума је, између осталог, на развоју система едукације у доба технологије.

PR služba Ministarstva prosvjete

Овом приликом, министар Шеховић је изјавио: „Ријеч је о једном од највећих догађаја у образовању у свијету. Представници Министарства просвјете су имали прилику да из прве руке чују о изазовима земаља у образовању, али и остваре низ билатералних контаката. Овај форум је, између осталог, био посвећен повећању дигиталне писмености, јер, оно што смо до сад подразумијевали под писменошћу, увелико се мијења. Стога ћу искористити прилику и да подсјетим на пројекат који се реализује у Црној Гори “Школе за 21. вијек”. Наиме, Британски савјет је покренуо нови трогодишњи програм подршке за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана. Циљ је обука наставника и подршка, посебно у дијелу дигиталних вјештина, коришћења мицро:бит рачунара, али и критичког размишљања и рјешавања проблема. Фокус обуке је на наставницима који предају информатику и природне науке. Такође, школе које су дио пројекта ће добити по 30 Мицро:бит рачунара“, истакао је министар.

У оквиру процеса селекције спроведеног од стране представника Министарства просвјете, Завода за школство и Британског савјета, изабрано је укупно 10 школа које ће бити дио пилот-фазе овог пројекта.

Министар је обишао и БЕТТ схоw, изложбу која представља најзначајнији догађај из области технологија у Великој Британији, а одржава се једном годишње. На изложби се могу видјети најновија достигнућа у области технолошких иновација у образовању.

PR služba Ministarstva prosvjete

Свјетски образовни форум је прилика да се размијене искуства, дискутује о изазовима и могућностима у смислу обезбјеђивања бољег квалитета едукације. Позив за учешће је упућен министрима широм свијета, те се на њему говори о приоритетима образовне политике у свакој од земаља учесница, као и плановима за наредни период. 

На Форуму су организоване и паралелне министарске сесије и мање радне групе, које су се детаљније бавиле специфичним темама, а за које су представници Министарства просвјете припремили потребна документа како би дали свој допринос дискусији и презентацији свих нивоа образовања у Црној Гори.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?