Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународни дан заштите података о личности, 28. јануар – подсјетник на важност заштите приватних информација

Објављено: 26.01.2018. 18:44 Аутор: МУП
Међународни дан заштите личних података, 28. јануара, датум је када се скреће пажња јавности на важност заштите приватних информација. Ове године Министарство унутрашњих послова, у дијелу своје надлежности, спровешће значајне реформске кораке, у циљу унапређења области заштите података о личности.

С тим у вези, Министарство унутрашњих послова планира да у току 2018. године припреми Нацрт закона о заштити података о личности, који ће бити усаглашен са регулативом Европског парламента и Савјета ЕУ (2016/679). Нова европска регулативе ближе дефинише питања везана за заштиту физичких лица, у дијелу обраде личних података као и у дијелу кретања таквих података.

У циљу постизања најбољег нормативног рјешења, у рад Радне групе која ће бити ангажована на изради новог закона, поред представника институције, биће укључени и представници невладиног сектора и Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, а експертска помоћ Словеније и Италије обезбијеђена је посредством ТАИЕX пројекта. Након припреме Нацрта закона планирана је јавна расправа, у складу са прописима.

Са проблемима који се односе на заштиту приватних информација сусријећемо се свакодневно, нарочито када су у питању осјетљиви подаци из области полицијског рада и дјеловања. Право на заштиту личних података није апсолутно право, оно се мора разматрати у вези с његовом функцијом у друштву и треба га ставити у равнотежу с другим основним правима у складу с начелом пропорционалности.

Европска регулатива гарантује поштовање основних права и уважавање слобода признатих Повељом, а нарочито поштовање приватног и породичног живота, дома и комуникација, заштиту личних података, слободу мишљења, савјести и вјероисповијести, слободу изражавања и информисања, слободу предузетништва, право на дјелотворан правни лијек и правично суђење, као и право на културну, вјерску и језичку разноликост.

Усвајањем нових стандарда у области заштите личних података, Црна Гора ће у потпуности свој нормативни оквир и стандарде хармонизовати са онима који се примјењују у Европској унији.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?