Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Двадесет трећа акција у борби против ОКГ: Претресима на девет локација одузето оружје, муниција, возила, средства комуникације, документација

Објављено: 26.01.2018. 22:30 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора криминалистичке полиције, службеници Центра безбједности Херцег Нови и Одјељења безбједности Котор су уз подршку Специјалне антитерористичке јединице и Посебне јединице полиције, у оквиру акције „Бока“, а у координацији са Вишим државним тужилаштвом у Подгорици, поступајући по претходно прибављеним наредбама судија за истрагу основних судова у Котору и Херцег Новом, извршили претресе на девет локација које користе чланови организованих криминалних група, безбједносно интересантна лица и њима блиска лица.

Наиме, службеници СКП, ЦБ Херцег Нови, ОБ Тиват су, 26.01.2018. године, у оквиру акције „Бока 9“, извршили претресе девет локација које користе чланови ОКГ, безбједносно интересантна лица и њима блиска лица, и том приликом пронашли и одузели:

- три пиштоља;
- стартни пиштољ;
- стартна реплика аутоматског пиштоља „Хецклер & Коцх“;
- седам ловачких пушака, као и више комада различите опреме за ватрено оружје (оптички нишани, уређај за пуњење муниције, више сталака који се користе за упуцавање оружја);
- пушку – самостријел;
- двије ваздушне пушке;
- око 1 630 комада муниције различитог калибра;
- два возила;
- девет мобилних телефона и већи број СИМ картица;
- више лап топ и таблет рачунара;
- радио везу;
- 23 ножа;
- вага за прецизно мјерење и
- документација о различитим врстама новчаних транскација у износу од око 140 000 еура, дужничко - повјерилачких односа у износу од преко 160 000 еура и документација која се односи на различите врсте уговора.

Након спроведеног претреса у службене просторије ради поступка криминалистичке обраде приведено је девет лица. У току су консултације са надлежним тужилаштвом у циљу утврђивања постојања елемената кривичних дјела за која се гони по службеној дужности.

У склопу наведених активности, у Котору је извршен претрес стана и других просторија које користи један од вођа ОКГ Кавач Р.З, којом приликом је у стану, између осталог, пронађена извјесна количина муниције калибра 9 м.

Такође је извршен претрес стана и других просторија које користи Н.Ц. (44) из Котора, који је протекле недјеље лишен слободе у Београду, када је код њега пронађен алат за оружје, 17 комада муниције калибра 8.57 мм (војни снајпер), два пригушивача за пушку, као и сталак за оружје, а због чега је против њега од стране надлежних органа Републике Србије поднијета кривична пријава због постојања основане сумње да је починио кривично дјело из члана 348 кривичног законика Републике Србије – недозвољена производња, држање ношење и промет оружја и експлозивних материја.

У данашњим активностима полиције извршен је и претрес сртана и других просторија које користи Н.Ц, а које се налазе у Котору. Том приликом су пронађене и одузете четири ловачке пушке и пиштољ, једна пушка – самостријел, око 1.060 комада муниције различитог калибра, 23 ножа, вага за прецизно мјерење, као и више комада опреме за ватрено оружје (оптички нишани, уређај за пуњење муниције, више сталака који се користе за упуцавање оружја).

Све што је пронађено и одузето бите предмет вјештачења у Форензичком центру.

Службеници Управе полиције, у активностима које спроводе у борби против организованог криминала а које координира Сектор криминалистичке полиције су до сада, у 23 акције која је спроведене од почетка октобра прошле године, укључујући и наведене акције, извршили претресе на 312 локације на југу и сјеверу и у централној регији, и то на локацијама које користе чланови ОКГ, безбједносно интересантна лица и њима блиска лица. Приведен је велики број лица. Одузети су ватрено оружје и муниција, хладно оружје, скупоцјени аутомобили, дрога, средства комуникације, уговори и друга документа, новац и друге ствари. Више лица је лишено слободе због кривичних дјела у вези са зеленаштвом, илегалним посједовањем оружја и злоупотребом опојних дрога. Све што је одузето биће вјештачено у Форензичком центру ради утврђивања поријекла односно евентуалне повезаности са почињеним кривичним дјелима.

Активности полиције на откривању, спрјечавању и сузбијању организованог криминала се настављају.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?