Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форум у Трсту: Земљама Југоисточне Европе потребна велика научноистраживачка инфраструктура

Објављено: 26.01.2018. 23:45 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke



Земљама Југоисточне Европе потребна је велика научноистраживачка инфраструктура како би развијале истраживачке капацитете, покренуле трансфер знања и директно утицале на друштвени и економски прогрес, закључак је другог дана научног Форума у Трсту који организује Министарство науке Црне Горе у сарадњи са ИЦТП институтом “Абдус Салам”.




Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу – РЦЦ одржао је данас предавање на тему “Смарт Гроwтх ас а цорнер стоне оф тхе Регионал Ецономиц Ареа”. Свилановић је исказао задовољство што је имао прилику да присуствује Форуму, као и отворену подршку Савјета за регионалну сарадњу Иницијативи за оснивање међународног института за одрживе технологије.

Научник Марк Плеско (ЦОСYЛАБ) из Љубљане је говорио о акцелераторима и успјешним технолошким трансферима у региону. Научница Ангела Зеннаро (ЦЕРИЦ) одржала је предавање о вези великих научних инфраструктура са индустријом. Трст као град науке представио је господин Стефано Фантони, предсједник Међународне Фондације за развој (ФИТ).
 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Видео Министарка науке Сања Дамјановиц на Науцном форуму - обилазак лабораторије ЕЛЕТТРА - КАДРОВИ

Делегација Форума је данас посјетила и "Елетра" лабораторију (синхротрон треће генерације) која се налази у оквиру Технолошког научног парка у Базовици близу Трста. Има широку примјену у медицини, нанотехнологији, арxеологији, фармацији и другим научним областима.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
 
Научни форум под насловом ‘Форум он Неw Интернатионал Ресеарцх Фацилитиес ин Соутх Еаст Еуропе’ подржан је од стране УНЕСЦО-а, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара и Међународне Фондације за развој (ФИТ). На Форуму су први пут представљена идејна рјешења за обје опције института, односно Четврту генерацију Синхротронског извора зрачења и Хадронску канцер терапију и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона.
 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
 
Министарка науке др Сања Дамјановић оцијенила је у јучерашњој изјави да је Форум кулминација огромног труда који смо уложили у 2017. години на политичкој и научној сцени, тед а смо покренули велики научно - технолошки пројекат који би донио бенефит региону и учинио да коначно постане конкурентан остатку Европе.

На Форуму је било више од 100 учесника, међу којима представници Европске комисије, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара (ЕПС), ЕСФРИ, истакнути представници научне заједнице (ЦЕРН-а, ХИТ-а, ЦНАО, ГСИ/ФАИР, ДЕСY), као и представници научне и пословне заједнице Региона.

Генерални директор Директората за истраживање и иновације ЕУ господин Роберт Јан Смитс, у јучерашњем званичном обраћању учесницима Форума, захвалио се министарки Дамјановић на напорима да се Иницијатива трансформише у регионални пројекат и казао да Европска комисија препознаје шта наука може да учини за овај Регион.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?