Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Колективна тужба добар механизам за заштиту потрошачких права

Објављено: 27.01.2018. 16:27 Аутор: Министарство економије
Потрошачи у Црној Гори, али и региону, требало би да имају већу свијест о значају и могућностима примјене института колективне тужбе, који подразумијева подношење заједничке тужбе суду од стране групе потрошача који сматрају да су повријеђена њихова права.

То је један од закључака регионалног састанка на тему „Механизми колективне заштите потрошача у Европској унији и Југоисточној Европи“, који је у организацији Њемачког друштва за Међународну сарадњу (ГИЗ) одржан протекле недјеље у Скопљу.

„Међусобна сарадња држава региона Западног Балкана је од огромног значаја за развој механизма колективне заштите потрошача, у чему ће кључну улогу у наредном периоду имати државе чланице ЕУ, пружањем стручне помоћи у виду едукација субјеката укључених у спровођење процеса колективне заштите потрошача (надлежних државних органа, судија и НВО сектора) на темељима најбоље праксе у Европској унији“, казао је начелник Дирекције за заштиту потрошача у Министарству економије Здравко Вуксановић.

Према његовим ријечима, искуство држава чланица ЕУ је додатно значајно, имајући у виду чињеницу да ће покретање поступка за заштиту колективних интереса потрошача бити могуће и пред надлежним тијелом неке од држава чланица ЕУ, онда када Црна Гора буде пуноправна чланица ЕУ.

Вуксановић је учесницима састанка представио законодавни оквир система заштите колективних интереса потрошача у Црној Гори и предложи план будућег заједничког рада, који ће се, прије свега, односити на размјену искустава и раду на конкретним примјерима колективних тужби у ЕУ.

„Подизање свијести потрошача о расположивим мехинизмима заштите њихових права неизоставно мора укључивати колективну тужбу као ефикасан начин рјешавања проблема који погађају веће групе потрошаћа“, казао је Вуксановић.

У складу са Законом о заштити потрошача, колективна тужба може се поднијети против трговца који употребом непоштених уговорних одредби, пословне праксе или на било који други начин крши права потрошача утврђена овим или другим законом, чиме нарушава колективне интересе потрошача. Колективну тужбу могу поднијети министарства, органи државне управе надлежни за спровођење закона којима се штите права потрошача, организација потрошача, као и коморска и интересна удружења трговаца.

На састанку у Скопљу су, осим представника Министарства економије, учествовали и представници Управе за инспекцијске послове и НВО ЦЕЗАП, као кључни субјекти који учествују у креирању и спровођењу политике заштите потрошача у Црној Гори.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?