Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић и амбасадор Џивеи: Динамична размјена између Црне Горе и НР Кине у области културе

Објављено: 29.01.2018. 18:00 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и амбасадор НР Кине у Црној Гори, Њ.Е. Цуи Џивеи састали су се данас на Цетињу и разговарали о билатералним односима двије земље у области културе.

Саговорници су се сагласили да је сарадња и размјена између Црне Горе и НР Кине изузетно динамична, како на основу Програма сарадње потписаног за период 2017-2020 година, тако и у оквиру иницијативе Форум сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

У оквиру иницијативе 16+1 током 2018.године у Црној Гори ће бити организовано представљање савремене умјетности НР Кине, најавили су саговорници. Разговарано је и о учешћу представника Црне Горе на експертским форумима који ће бити организовани, посебно у области културне баштине и креативних индустрија.

Министа Богдановић и амбасадор Џивеи разговарали су и о пројекту валоризације културне баштине у туристичке сврхе. Том приликом амбасадор Џивеи је навео како ће потенцијалним инвеститорима представити детаљније све могућности које Црна Гора у овој области нуди, али и предложио могућност доласка експерта из НР Кине који би представницима црногорских институција помогао да на прави начин валоризују богату баштину Црне Горе.

Министар Богдановић је упознао амбасадора Џивеиа са планираном изградњом Музеја савремене умјетности у Подгорици. Договорено је да Амбасада НР Кине у наредном периоду контактира потенцијалне инвестититоре у Кини, представи им пројекат и понуди могућност за учешће у његовој реализацији.

Сарадња двије земље је од изузетне важности, оцијенили су саговорници на данашњем састанку и у том контексту предложили да се у овој години организује сусрет министра културе Црне Горе и министра културе НР Кине на којем би дефинисали и прецизирали сарадњу у свим наведеним областима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?