Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уведен џудо у 7 школа, Шеховић поручио дјеци: “Увијек играјте фер”

Објављено: 29.01.2018. 19:18 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У ЈУ ОШ „Штампар Макарије“ данас је обиљежен почетак пројекта „Џудо за дјецу“ у оквиру којег ће за седам школа бити организована једногодишња обука професора физичког васпитања и дјеце у џудоу, али и донирана џудо опрема вриједности око 30. 000 еура.

Током свечаности обратили су се министар просвјете др Дамир Шеховић, представник Међународног џудо савеза Теодор Поп, предсједник Џудо савеза Црне Горе Драгомир Бечановић и директорица Школе Милица Станковић.

У свом обраћању министар Шеховић је подсјетио да су Министарство просвјете и Министарство спорта прије пола године потписала споразум о сарадњи којим су се обавезала да ће радити на унапређењу школског спорта и вратити га у школе на начин на који то заслужују ученици, али и спорт. Овај пројекат, према његовим ријечима, само је дио испуњења обавеза договорених Меморандумом.

PR služba Ministarstva prosvjete

“Инсистирање на промоцији школског спорта резултат је убијеђења да нема бољег начина да код дјетета створимо здраве навике и да оно изгради стабилан карактер заснован на фер плеју”, рекао је Шеховић и додао да кроз спорт на најквалитетнији начин дијете научи да се носи са побједом, али и да са поносом прихвати пораз, свјесно да је он само предуслов за нове побједе.

Захваливши Међународној џудо федерацији која је препознала значај овог пројекта, он је позвао дјецу да се баве џудоом уз поруку да увијек играју фер.

Представник Међународног џудо савеза Теодор Поп истакао је да је џудо постао један од водец́их олимпијских спортова и изразио задовољство што је Међународна џудо федерација у прилици да снажно подржи овај пројекат који је оцијенио значајаним за развој спорта, физичке и менталне способности младих људи, као и за изградњу бољег друштва.

PR služba Ministarstva prosvjete

Предсједник Џудо савеза Црне Горе Драгомир Бечановић нагласио је да се спорт и образовање увијек прожимају стварајући услове за јачање и надограђивање културног идентитета. У том контексту је зачета и идеја да џудо као спорт буде стаствани дио основног образавања у Црној Гори. Бечановић је закључио да је кроз овај пројекат црногорски спорт учврстио и унапредио своје мјесто у свијету спорта, а наша младост добила квалитетну основу за развој и напредак.

У пројекту “Џудо за дјецу” учествују: ЈУ ОШ „Махут Адровић“ Петњица, ЈУ ОШ „Штампар Макарије“ – Подгорица, ЈУ ОШ „Браћа Рибар“ – Никшић, ЈУ ОШ „Хајро Шахмановић“ – Плав, ЈУ ОШ „Салко Аљковић“ – Пљевља, ЈУ ОШ „Анто Ђедовић“ – Бар, ЈУ ОШ „Саво Илић“ – Котор, а поред обуке, донацијом су обухваћене и татами подлоге за свих седам школа, као и 350 кимона за џудо.

PR služba Ministarstva prosvjete

У име директора школа на донацији захвалила је директорица ЈУ ОШ „Штампар Макарије“, Милица Станковић изразивши задовољство због препознавања значаја развоја спорта у школама.

У оквиру свечаности дјеца су демонстрирала неке од основних џудо вјештина.

ВИДЕО:

Министар просвјете др Дамир Шеховиц - почетак пројекта Џудо за дјецу - ОБРАЋАЊЕ

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?