Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор о набавци три средња вишенамјенска хеликоптера

Објављено: 30.01.2018. 18:05 Аутор: мод
У Министарству одбране данас је потписан Уговор о набавци три средња вишенамјенска хеликоптера између Владе Црне Горе и Канадске привредне корпорације. У име Владе Црне Горе, уговор је потписао министар одбране, мр Предраг Бошковић, а са канадске стране, Мартин Заблоки, предсједник и извршни директор Канадске привредне корпорације.

Уговор предвиђа кредитни аранжман у вриједности 30 милиона еура по којем ће Министарство одбране за потребе Ваздухопловства Црне Горе набавити два хеликоптера типа Белл 412ЕПИ и један хеликоптер Белл 412ЕП. 
 
“Црна Гора жели да унаприједи способности Војске Црне Горе и куповином три вишенамјенска хеликоптера значајно ће се подићи капацитети и могућности Ваздухопловства ВЦГ, али и осталих видова Војске, обзиром да ће хеликоптери бити коришћени за подршку у дејствима на копну и мору, транспорт јединица, трагање и спашавање, медицинску евакуацију, надзор границе и цјелокупне територије Црне Горе”, рекао је министар Бошковић након потписивања Уговора. 
 
Министар Бошковић је посебно је истакао значај употребе хеликоптера у цивилне сврхе, те нагласио да ће “Војска као и до сада увјек бити на располагању сваком грађанину Црне Горе”.

Предсједник и извршни директор Канадске привредне корпорације Заблоки рекао је да као дио канадске Владе у њено име закључују уговоре широм свијета, те да је овај историјски уговор јер га први пут закључују са Црном Гором. “Знамо да Канада и Црна Гора имају изванредне односе у свим областима сарадње и ово је конкретан примјер растућих економских односа двије земље. Нарочито смо поносни на чињеницу да ће наши хеликоптери допринијети безбједности Црне Горе”, истакао је Заблоки.

Уговором је предвиђена набавка четворокраких двомоторних хеликоптера који су дизајнирани, опремљени и намијењени за фреквентну употребу и поуздано извршавање летачких задатака, као што су превожење путника, медицинска евакуација, трагање и спашавање, транспорт терета, гашење пожара, операције на малим и ограниченим ниским високим теренима и надзор границе. Набавком три хеликоптера значајно ће се унаприједити и капацитети Војске Црне Горе у домену контроле ваздушног простора (Аир Полицинг), као и помоћи грађанству у ванредним или кризним ситуацијама. 
 
Сва три хеликоптера стижу у Црну Гору током ове године. Један у првом, а преостала два у четвртом кварталу 2018. године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?