Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Први састанак Управног одбора у Софији: Право вријеме за велики научно-технолошки пројекат у Југоисточној Европи

Објављено: 31.01.2018. 15:26 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke

Након потписивање Декларације о намјери у ЦЕРН-у, формиран је Управни одбор који ће имати водећу улогу у одлучивању за све будуће научно-политичке кораке неопходне за реализацију међународног института у Југоисточној Европи. Први састанак Управног одбора је одржан 30. јануара у Софији, Бугарској.

Ministarstvo naukeСастанку је претходио пријем чланова Управног одбора код предсједника Бугарске господина Румена Радева који је исказао пуну подршку и истакао значај пројекта за цијели регион, а такође похвалио и напоре који су до сада остварени у циљу његове реализације. Предсједник Румен је искористио прилику да се осврне на Научни Форум који је је прошле недјеље одржан у Трсту, што сматра великим успјехом у контексту остварења овог регионалног пројекта.

Министарка науке др Сања Дамјановић, као ВД предсједавајућа Управним одбором, захвалила се предсједнику Радеву на пријему, а посебно на подршци која у овом тренутку има посебан значај имајући у виду да управо Бугарска предсједава Европском унијом. Такође, министарка је упознала предсједника са значајним корацима оствареним током 2017. године.

Професор Хервиг Шопер, специјални гост и посматрач састанка Управног одбора, такође се обратио предсједнику Радеву и подијелио искуство у вези за реализацијом сличног пројекта СЕСАМЕ у Јордану. Професор Шопер је истакао у разговору да је сада право вријеме за реализацију великог научно-технолошког пројекта у Југоисточној Европи, а која је тренутно у политичком фокусу Европске уније.

Сви чланови Управног одбора су појединачно истакли значај реализације оваког пројекта, који би несумњиво био покретач свеукупног, економског, социјалног и политичког развоја Региона.

Након пријема, на састанку Управног одбора усвојен је Правилник о раду тог тијела (Рулес оф Процедурес), те разматране наредне активности и неопходни кораци у контексту реализације пројекта.

Једногласно је за предсједавајућег Управним одбором изабрана министарка науке др Сања Дамјановић, чији мандат ће трајати двије године.
Састанку су присуствовали представници потписница Декларације о намјери, као и представник Републике Хрватске, која ће у међувремену такође потписати Декларацију.

Током боравка у Софији, министарка науке се такође састала и са министром просвјете и науке Бугарске господином Красимиром Валцхевом, који је похвалио уложене напоре и изразио пуну подршку пројекту.
                                 
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?