Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Успјешно окончан арбитражни поступак поводом раскида Уговора о продаји акција АД"Марина" Бар

Објављено: 31.01.2018. 15:49 Аутор: МСП

Министарство саобраћаја и поморства обавјештава јавност да је арбитражни поступак, покренут због једностраног раскида Уговора о продаји акција АД "Марина" Бар, окончан у корист Владе Црне Горе, коначном одлуком арбитра донешеном 29. јануара т. г.

Подсјећамо да су власници/продавци већинског пакета акција АД "Марина" Бар-Влада Црне Горе, Инвестиционо-развојни фонд Црне Горе, Фонд пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе  и Завод за запошљавање Црне Горе, крајем 2013. године једнострано раскинули Уговор о продаји акција, закључен са Конзорцијумом из Летоније, између осталог, због неиспуњења уговорне обавезе од стране купца - реализације Инвестиционог програма. Након пријема Обавјештења о једностраном раскиду Уговора, једна од чланица Конзорцијума са којим је био закључен Уговор односно који је постао власник већинског пакета акција, СИА Мултикапиталс, покренула је арбитражни поступак против Државе и ИРФ-а, Фонда ПиО и ЗЗЗЦГ.

Улагање труда у периоду након покретања арбитраже и успјешно оспоравање аргумената тужиоцу, резултирало је окончањем спора у корист Државе. Такође, арбитар је одбацила тужбене захтјеве Тужиоца, те Тужилац као странка која је изгубила спор, мора у цјелости сносити трошкове арбитражног поступка, укључујући и трошкове правног заступања, предујам трошкова и све друге трошкове које су претрпјели Тужени.

Једностраним раскидом Уговора са инвеститором који није извршавао обавезе у складу са Уговором о продаји акција, а потом и успјешним окончањем арбитражног поступка у корист Државе, Држава је показала одговоран однос према имовини чији је већински власник и створила претпоставке да у перспективи кроз нове инвестиције валоризује и потенцијале Марине Бар.

 

Служба за односе с јавношћу и протокол

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?