Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Милена Вујановић добитница стипендије Марија Склодовска Кири за младе истраживаче

Објављено: 31.01.2018. 18:17 Аутор: Министарство науке

Милена Вујановић је завршила студије физике на ПМФ-у Универзитета Црне Горе. Пријавила се за учешће на ЦЕРН-овој љетњој школи за студенте физике 2015. године. То јој је отворило врата за изазовна искуства у науци, све до недавног добијања престижне стипендије за младе научнике у оквиру Марија Склодовска Кири акција.

Милена нам је испричала о својим искуствима рада на иновативном пројекту, с нагласком на недавној обуци за креирање медијских садржаја о научним истраживањима. Ово је нова пракса научних центара, којом се наука покушава приближити широј јавности на креативан и пријемчив начин.

# Шта је АВА пројекат?

АВА (Аццелераторс валидатинг антимматер) је пројекат финансиран од стране ЕУ Хоризонт 2020, Оквирног програма за истраживање и иновације, односно његовог сегмента намењеног професионалном усавршавању научника, Акције Марија Склодовска Кири. Пројекат се фокусира на истраживање антиматерије кроз колаборацију 5 универзитета, 8 истраживачких центара, од којих је ЦЕРН један од њих и 13 индустријских партнера.

Стотине високо квалификованих истраживача се пријавило на оглас за радна места на пројекту, а само нас 13 је одабрано. Још две позиције су слободне због високог критеријума постављеног од стране АВА комисије за избор кандидата.

Циљ програма је фундаментално истраживање у области антиматерије и унапређење експеримената из ове области. Антиматерија је прилично нова област физике која покушава да да одговор на фундаментална питања физике која нико пре није поставио. Очекују се огромна открића у овој области у наредним годинама.

# Како сам добила стипендију?

Када сам као студент ПМФ-а у Подгорици отишла у ЦЕРН на летњу праксу у оквиру Суммер Студент програма добила сам позив од експерта за антиматерију, др Михаела Дозера, да се вратим у ЦЕРН да радим фундаментално истраживање у овој области на његовом пројекту током периода од пола године.

Међутим, кад сам почела да радим на пројекту извршила сам мерења која су значајно помогла развоју експеримента. Убрзо након тога су ме поставили да будем одговорна за цео један систем који је кључан део експеримента. Због тога и чињенице да нема пуно људи који су могли да раде посао који сам ја радила мој уговор је продужен до краја 2018. године и уместо шест ја сам активно учествовала у експерименту у ЦЕРН-у 15 месеци.
Ово искуство у области антиматерије, које је настало захваљујући програму летње праске у ЦЕРН-у, и подстицај Михаела Дозера су разлог што сам се пријавила за АВА пројекат. Након пријаве, имала сам интервју са четири физичара са института на коме тренутно радим, Цоцкцрофт Институте оф Аццелератор Сциенце анд Тецхнологy. Недељу дана касније добила сам понуду и врло брзо сам морала да донесем одлуку. У том периоду сам имала пар понуда за докторске програме на неколико великих универзитета у Енглеској и у ЦЕРН-у, укључујући водећи експеримент у области антиматерије на свету, АЛПХА.
Одлучила сам се за АВА пројекат јер услови које нуди Х2020 Марија Кири акција се не добијају на том нивоу у осталим програмима.

# Шта ћу радити у оквиру стипендије?

Велики део пројекта фокусира се на унапређивање професионалних вештина у области физике и компјутерских наука и то је пропраћено бројним школама, радионицама и конференцијама. Директан рад на акцелераторима је изузетно важан тако да је акценат стављен на то. Поред тога, организују се бројне радионице и обуке везане за унапређење вештина у вези с медијима, како писати и објављивати радове и презентације, како организовати научне скупове, водити истраживачки тим, патентирати изуме и слично.

# Шта очекујем да постигнем на крају? Како ће се то одразити на даљу каријеру?

По речима Карстена Велша, мог супервизора и координатора пројекта, циљ пројекта је да се створи следећа генерација врхунских истраживача који ће стећи искуство и вештине потребне да заузмемо позиције лидера истраживачких група, професора на универзитетима, пројект менаџера у индустрији и слично. Не знам да ли ћу ја успети једног дана да дођем до тих позиција и тренутно не размишљам о томе. За сад ми је циљ да научим што више и да једног дана прерастем у истраживача којем тежим да постанем. АВА пројекат ће ми дефинитивно у томе пуно помоћи.

Саопштење за медије пројекта АВА, поводом тренинга о помоцији науке у медијима

Колаборација између привреде и академије омогућила медијски тренинг за истраживаче у пројекту Европске уније

АВА представља мрежу између универзитета, научних центара (као што је ЦЕРН) и привреде. Пројекат је финансиран од стране Европске уније и омогућава револуционарна истраживања у области антиматерије.

Млади истраживачи АВА пројекта (Аццелераторс валидатинг антиматтер) којим координира Универзитет у Ливерпулу, учествовали су у иновативном тренингу који би им омогућио да промовишу своје истраживање користећи филм и видео.

Овај једнонедељи програм је одржан у МедиаЦитyУК, интернационалном хабу за технологију, иновације и креативност.

Професор Карстен Велш (Царстен Wелсцх), шеф одсјека за физику на Универзитету у Ливерпулу и координатор АВА пројекта, каже: ,,Током цијеле своје каријере, успјешни истраживачи често морају да промовишу и рекламирају своја истраживања користећи професионалне медијске технике. Овај програм је омогућио тренинг посвећен искључиво томе – развијању медијских вјештина које ће АВА истраживачи моћи да примијене у својој каријери. Као резултат ове недјеље, АВА истраживачи су потпуно самостално креирали свој видео: АВА – Натуре (антиматтерс).’’

Недјеља је почела упознавањем с креативним процесом од стране Царбон Дигитал-а. Ова више пута награђивана компанија је један од партнера на АВА пројекту и у прошлости су радили са ББЦ, Сонy и Унилевер-ом. Истраживачи су почели рад на пре-продукцији; писање текста, општи изглед и тон филма је договорен. Након тога су научили технике коришћења камере, свјетла, снимања са зеленим екраном и сви су имали прилику да се опробају пред камером.

У постпродукцији, група је идентификовала своје јаче стране па су се подијелили у мање групе гдје су се посветили разним дјеловима филма. То је укључило стварање анимација, едитовање, музику и специјалне ефекте као и продукцију финалне верзије. АВА истраживачи су активно учествовали у свим корацима креирања видеа.

Професор Велш, који је осмислио план тренинга заједно са Царбон Дигитал-ом, је прокоментарисао: ,,У потпуности сам одушевљен квалитетом финалог филма и колико су сви учесници допринијели његовом стварању током ове недјеље. Тренинг је упознао истраживаче с изазовима који стоје иза креативног и техничког процеса стварања модерне медијске продукције. Ово је још један у низу јединствених иновативних тренинга које нудимо кроз разне ЕУ програме на Универзитету у Ливерпулу за младе истраживаче. Тренутно анализирамо како овај приступ може да помогне и будућим студентима.’’

Филм се може погледати на линку: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=АXу06зЗхгоо

Више о Марија Склодовска Кири акцијама за младе истраживаче можете прочитати овдје: хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Хоризонт2020/180290/Стипендије-Марија-Склодовска-Кири-Х2020-за-младе-истразиваце.хтмл

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?