Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Барба“: Лишена слободе и трећа организована криминална група осумњчена за међународно кријумчарење марихуане и хероина

Објављено: 31.01.2018. 20:39 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора криминалистичке полиције су данас, у сарадњи и по налогу Специјалног државног тужиоца, реализовали акцију „Барба“, која је вођена с циљем разоткривања организованих криминалних група које су се на међународном нивоу бавиле кријумчарењем већих количина опојних дрога марихуана и хероин. Јуче и данас, службеници полиције су лишили слободе укупно девет лица.

Наиме, службеници СКП-а су у садејству са службеницима Посебне јединице полиције и центара безбједности Бар и Беране, а у координацији и по налогу Специјалног државног тужиоца, у склопу акције „Барба“ која је започета јулу 2016. године, јутрос извршили претресе на 11 локација у Подгорици, Беранама, Андријевици и Бару. Данас је лишено слободе седам лица, док су два лица јуче лишена слободе, због основане сумње да су починила кривично дјело стварање криминалне организације и кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

На основу предузетих мјера и радњи идентификоване су три криминалне групе, које су, како се сумња, марихуану и хероин набављале из Републике Албаније, а потом преко територије наше државе кријумчариле за Хрватску, Србију, Босну и Херцеговину и Нјемачку.

Сроведеним претресима пронађен је велики број предмета и других материјалних доказа који указују на вршење кривичних дјела која се овим лицима стављају на терет, као и једно ватрено оружје – пушка.
Данашњом акцијом лишени су слободе припадници треће организоване криминалне групе која је обухваћена акцијом „Барба“. Реализација овог предмета започета је 15. јануара 2018. године када је слободе лишено 10 лица који су осумњичени да су као припадници друге двије организоване криминалне групе извршили наведена кривична дјела.

Кривичним пријавама укупно је обухваћено 29 лица, којима се као припадницима ових организованих криминалних група ставља на терет сумња да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

У ранијем периоду у склопу ове акције, у више појединачних акција спроведених у Црној Гори слободе је лишено 14 лица, против којих је поднијето 11 кривичних пријава, за почињених 14 кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Два лица су раније ухапшена у Хрватској, а четири лица у Њемачкој.

У предмету „Барба“ укупно је заплијењено 375 кг марихуане, 3,3 кг хероина, 10 грама кокаина, двије аутоматске пушке, двије пушке, један аутоматски пиштољ –шкорпион и три пиштоља.

Од укупног броја лица лишених слободе у предмету „Барба“ седам су повратници у вршењу кривичног дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?